Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
"Gud är ett bortomspråkligt provisorium" (K G Hammar)


GUDS GÅTA

Det outgrundliga och numinösa
det fascinerande och skrämmande,
det välbekanta och det främmande;
Ur källan Gud ska vara fritt att ösa!

Gud sitter fången hos de religiösa,
i dyrkandet, överensstämmande
i dogmens rituella hämmande,
i processionerna, de pretentiösa.

Men gåtans svar är ej intravenösa,
sakramentala handlingar av rigorösa
bevakare. Det känns beklämmande

att Guds mysterium, det översvämmande,
ska stängas inne av de självbestämmande.
Guds gåta kan man inte lösa!












Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 172 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2020-06-03 12:47



Bookmark and Share


  Kajan VIP
Riktigt bra skrivet och beskrivet! "Bilden" av Gud är fången, som jag uppfattar det; vägen dit är alltid fri för varje människa utan några mellanhänder.
2020-06-26

  KattenKin VIP
Bra rutet i snygg sonett! Håller med både dig och Staffan. Jag accepterar min kluvenhet. Vill behålla det magiska, samtidigt förstå.
2020-06-10

  Christoffer Andersson
Det får mig att tänka på den ursprungliga betydelsen av det grekiska ordet "apokalyps", som syftar till att avslöja någonting som har varit dolt. Att lösa Guds gåta kan kanske betraktas som en apokalyps. Problemet är väl beroende av huruvida man väljer att se religion som förklaring på människans essens eller någonting som döljer det. Jag tror att Guds mysterium är människans mysterium. Det finns ett vetenskapligt värde i att inbegripa Gud i sina existentiella reflektioner över människans tillvaro och utveckling.
2020-06-07

  Solweig Jansson VIP
Fin text med viktiga tankar. Håller delvis med Staffan att Gudar är kulturella begrepp skapade av människan och återspeglad i de religiösa institutionerna med dess hierarkier. Men själva gudsupplevelsen när vi står inför ett universum och en existens vi inte kan fatta - det är ur det mysteriet gudsbegreppet har skapats i ett försök att göra det hela begripligt och hanterbart. Så jag skiljer på religion och kyrka. Mysteriet kvarstår - en del kallar det Gud, en del studerar rymden osv.
2020-06-05

  Staffan Nilsson
Vackert komponerat, men gudar är inga gåtor. Gudar är kulturella fenomen som kan analyseras och begripas.

2020-06-03
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP