Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
"The Medium is the Message" (McLuhan)


FORMEN ÄR INNEHÅLLET

Hur än man tänker på en dikt så finns den
som budskap men dessutom som en bild.
Man kanske inte ser den, men man minns den
från andra dikter liksom särskilt skild.

Varför, bland alla dikter som berör en,
kan någons verkan vara så enorm?
Jag tror, att främst bland fenomen som gör den
till något bra är innehållets form!

Om innehållet kläds i rätta kläder,
behåller det en större verkningsgrad
på läsaren, som i sin läsning gläder
sig åt dess budskap på dess rätta rad.

Det finns en särskild form för varje tanke,
som man som diktare bör tänka på,
till vilken man bör lägga tid och manke
för att sin läsare med tanken nå.

Nu föredrar de flesta egen skräddning
till sina dikters tankeverksamhet,
men både alltför trång och luftig breddning
ger mest förvirring, frågor och förtret.

Det finnes redan färdiga kostymer,
som passar allehanda innehåll.
De rymmer alla möjliga volymer
och håller diktens kropp under kontroll.

Besök lyrikens gamla garderober
och välj en välsydd, redan färdig form!
Gör klänning och kostym stringent och sober
till tankens djupa hav och känslans storm!



















Bunden vers av Ulf Carlsson VIP
Läst 91 gånger
Publicerad 2020-06-06 15:40



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP