Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
"Jag tänker, alltså finns jag till"!


RENÉ DECARTES

René Decartes må mången mänska prisa,
en tänkare och inte alltför dum.
Han tänkte, alltså kunde han bevisa
att han fanns till; "Cogito, ergo sum".

Men vi som inte är så bra att tänka,
och därmed visa på vår existens,
vi tycks ändå ha sökt med tankar blänka,
för annars hade vi ej funnits ens!

Enbart René Decartes har då förunnats
att känna till sin verkliga essens
och andras verklighet hade förtunnats

på grund av tankens svaga kompetens.
För att få finnas har det därför grunnats
sedan René Decartes nått livets gräns.









Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 155 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-06-07 17:26



Bookmark and Share


  SatansSon VIP
det enda jag säkert kan veta nåt om är min egen existens. allt annat är mina föreställningar sa han.
2020-06-12

  Christoffer Andersson
Descartes satte sig avskilt, mitt ute i ingenstans, ensam med sina tankar, levde med dem. Om det är en fråga om kompetens eller uppmärksamhet lär vara själva essensen, kontexten inom vilken tanken får näring. Du lyfter en mycket relevant frågeställning som förtjänar reflektioner i mångfald. Utan att ge tanken tid och uppmärksam är hoppet litet att närma sig vad som verkar vara Descartes förunnat.
2020-06-07
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP