Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Blankvers, fem jamber i versen


PHALARIS´ FALSKA FLÖJTER

Åtminstone är inte mina dikter
ett falskspel gjort av gnällande och gnissel
och inte heller en bedräglig flöjtmusik,
som tonerna i den antika myten
om grymme greken Phalaris och oxen.

Tyrannen uppdrog åt sin smed Perillos
att tillverka en gjuten tjur i mässing,
ihålig, stor som den trojanska hästen
men med ett motsatt syfte, nämligen
att däri innebränna sina fiender.

I denna falska ugn lät Phalaris
montera pipor som förvandlade
de innestängdas fasansfulla skrik
till ljuvlig flöjtmusik utanför oxen,
ett smärtans orgelverk för döva öron.

Själv är jag fången i min levnads smältugn,
där mina dikter gjuts med fröjd och klagan.
Min strävan är att nå balans i sången,
en jämvikt mellan innehåll och form
och ej som Phalaris och ondskans oxe.




Bunden vers (Blankvers) av Ulf Carlsson VIP
Läst 186 gånger
Publicerad 2020-06-27 09:40



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP