Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det är lite som frågan frågan vilket som kom först ägget eller hönan


Jag har lite snöat in på sambanden mellan ord och känslor

Kanske att det aldrig går att bena ut bekymren på ett tillfredsställande sätt
kanske det är så att jag inte är tillräckligt kunnig beläst eller begåvad.
men något måste väl ha varit först.
Och detta något kan mycket väl vara någonting vi minst anade.
Nåväl jag märker att jag inte lyckas hålla mig till ämnet för denna texts rubrik.
Alltså är det orden som är en reflex av känslan eller är det känslan som börjar långt ner i vårt undermedvetna och som sedan kläs i ord. Ett nyfött barn har ju inte tillgång till ord men en uppmärksam mor kan ju tyda sitt barns joller och skrik ungefär som det var ord.
Nåväl att lära språk är för barnet en lång process och föräldrarna för höra ett och annat roligt exempel på feluttalade ord. De brukar vara ganska trevliga. Jag har tyvärr bara ett exempel från mitt eget liv då min dotter sa pruntet när hon menade trumpet. I den politiska världen är ordens verkan xtra kinkigt. ord som är ägnade att sporra skarorna blir lätt till tom retorik. Kanske är det därför som valaffischer tenderar att bli meningslösa åtminstone för mig. Jag tycker mig se alltför många affischer med budskapet rösta för mer trygghet eller för en grönare värld. Tja vem vill vara otrygg kan man fråga sig och är det verkligen så att svensken går och känner sig otrygg i sitt dagliga liv? Visserligen kallade jag och min kompis oss för trygghetsnarkomaner. Men hur skulle vi kunna öka vår individuella trygghet?
Slutligen drar jag mig till minnes förre bondepartiledaren Gunnar Hedlund som med eftertryck hävdade vi bondepartister är för allt som är positivt och mot allt som är negativt. ungefär som sverigedemokraterna som är för dem som bygger bilar och mot dem som bränner bilar.
Bland vissa yrkesgrupper är detta med ord ett xtra känsligt kapitel jag tänker främst på politiker och jurister. En misslyckad valkampanj kan nog ofta skyllas på dålig behandling av partiernas budskap men inte helt naturligtvis.
Jag lyssnade på Monica Saarinens intervju av ordföranden i Högsta Domstolen och jag slogs då av hur mycket påverkan av respektive yrkesroller skett på deras sätt att prata och uttrycka sig då M:S var klar rapp och koncis var han eftertänksam och liksom vägde orden på guldvåg och han talade klart långsammare. En tredje yrkesgrupp som också är beroende av ord är psykologerna borta är den tid som mina far- och morföräldrar nedsättande kunde säga att den och den är enbart pratmakare.




Övriga genrer (Kåseri) av Sören Turesson VIP
Läst 109 gånger
Publicerad 2020-07-01 23:32



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP