Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hungerblick

Som ett samvete stod någon där
jag kunde inte se vem och stirrade in i köksfönstret
gestalten avtecknade sig skarpt i motljuset
var det en dödens ängel?

jag hade suttit uppe till sent
skrivit om hur jag saknade något jag aldrig känt
min första mamma gav mig ändå en glimt men hon blev sjuk av att föda mig och min syster

det lilla kalla barnet utan en enda saga stirrar på mig
jag ser nu att det är jag själv som femåring som står på andra sidan

äter en bit bröd och ost
flickan står kvar
håller en liten röd cykel i ett hårt grepp som om någon skulle ta den
jag ser att det är hon
hon vill höra en saga

vaknar drömlös drömfattig
minns ingeting
jag är ensam i huset
idag ska jag skriva sagor
läsa vidare om mannen som föddes med en liten kvinna i pannan

..............
jag föddes med hungerblick i pannan
blicken som skalar och skalar tills livet är alldeles bart
då först får jag röra vid det.




Prosa av Magdalena Eriksson VIP
Läst 217 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2020-07-30 17:26



Bookmark and Share


  petter rost
"Som ett samvete stod någon där..." – med denna dräpande formulering inleder du denna dikt om att "mitt i" i livet få syn på sig själv som barn. Som i af apa säger här nedan: "bara det en god saga i sig...". Du modellerar fram avståndet mellan nu och då till en nästan gastkramande närhet, en allt annat än trösterik saga med 'slutet gott, allting gott'. Att få skala livet tills det blir alldeles bart, att först då kunna få röra vid det – en alldeles ohygglig scen. Som möjligen ändå kan krympa bredvid sin motdats: att det levda livet ändå från början skalar av sig och lämnar mitt nu omöjligt att röra vid.
2020-08-01

  Marita Ohlquist VIP
Berörande skrivet att som vuxen återuppleva sitt liv som barn!
2020-07-31

  i af apa
Tänk att få möta sig själv som barn, bara det en god saga i sig...
2020-07-31

  Mats Edin VIP
Spännande å fin
2020-07-31

    Lena Staaf VIP
Intensivt och gripande om det lilla barnet som inte fått värme och kärlek och inga sagor. Och berättelsen om "Nedstigen ängel" passar så förunderligt väl här. Din saga tröstar oss alla.
2020-07-30

  Kajan VIP
Gripande på flera plan; skriva till det inre barnet är en fin bild. Denna längtan till kärnan tror jag mig förstå, "Hungerblick" är en talande titel.
2020-07-30
  > Nästa text
< Föregående

Magdalena Eriksson
Magdalena Eriksson VIP