Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tankar om rättvisa

Det har skrivits en mastodontvolym på c:a 600 sidor i ämnet rättvisa
Min första tanke var skall det verkligen behövas så många sidor?
Min andra var hur mycket kostar den?
Min tredje tanke var om jag köper den kommer jag verkligen läsa den?
Som nybliven friherre har jag onekligen tiden.
Jag beslöt att avstå inköp så slipper jag åtminstone ha den boken som ett dåligt samvete.
För när allt kommer kring. Vad är rättvisa om inte ett upplevelsefenomen? och hur lång varaktighet har känslor i allmänhet? Vissa metodologiska bekymmer föreligger onekligen här. I brist på data brukar jag ha äktenskap som referensram. Två personer blir stormande kära i varann och beslutar sig för att uppsöka en präst för att offentligt legalisera sin kärlek. Hur länge håller den känslan i sig? Tack vare vår utmärkta bokföring kan vi åtminstone exakt säga äktenskapets längd - det är 12,5 år att jämföra de löften som avgavs lovar du att älska i nöd och lust till döden skiljer er åt. En viss skillnad mellan verklighet och ideal finner jag.
Ett annat bekymmer med rättvisan är att den tenderar att upplevas olika beroende på var i den sociala hierarkin du befinner dig. Minns en lustighet från min studietid.
"Varför heter det svea rikes lag? Varför inte Sveriges fattiges lag? Svar nöden har ingen lag. Justice has been served och alla brukar känna sig glada och lyckliga utom den som blivit fälld för brottet (om det nu var ett brott).




Övriga genrer (Kåseri) av Sören Turesson VIP
Läst 103 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2020-08-25 20:34



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Vad hette boken som missade dig som köpare? Var det "Svea Rikes Lag"?
2020-08-25
  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP