Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Samhällssjukan

En sjuka har kommit över oss
Letat sig in med sina rötter
Bakom varje institutionell fasad
Likt parksliden slagit rot i samhällskroppen

Symptomen framträder långsamt
En krypande känsla av obehag
Följs av tydliga, markerade sprickbildningar
Och en penetrering av nervsystemet

Även varseblivningen laggar
Synfältet krymper och blir en tunnel
Det som finns av rättvisepatos rinner ur
Vi blir oförmögna att handla

Till slut står vi liksom ensamma
Spruckna väggar på bräcklig grund
Förmår bara ha en sak i tankarna åt gången
Det som ligger oss allra närmast

Det finns inget nytt i det som sker
Vi är som riskgrupp särskilt utsatt
Har exponerats hårt genom alla tider
Världen har lidit kval därefter

Nyheten är vår kapacitet
Allting kan förändras i ett slag
Visar pandemin med oönskad tydlighet
Bara det finns politisk vilja

Sju miljoner dör av dålig luft
Nio miljoner går under av svält
Luftvägsinfektioner, kolera, malaria
Som relaterade sjukdomar

Sjukfall av psykiatriskt slag
Uppgår till över hundratusen
Och då omfattas bara Sverige av siffran
Jobbrelaterade åkommor

Klimatförändringarna rusar
Med oanade konsekvenser
Ändå investerar vi kortsiktigt
Fram till nästa val på ett ungefär

Allt detta är påtagligt verkligt
Pågår parallellt och samtidigt
Väntar inte på sin tur i hanteringen
Kräver kraftfulla insatser nu

Men vi är alla fullt upptagna
Med att bekämpa oss var för sig
Angripa det som tränger upp genom marken
Och glömmer rötterna alldeles




Fri vers av KOHL
Läst 60 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2020-10-09 18:08



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

KOHL