Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
kort novell


Historien om Molly Malone

Det var en gång på 1600-talet i Dublins vackra stad på Irland. Där bodde och levde en ung kvinna vid namn Molly Malone. Hon var fattig, men hon försökte försörja sig på att sälja fisk och skaldjur. Hon hade en kärra av trä som hon rullade gata upp och gata ner i staden Dublin. Tidigt på morgonen hämtade hon fisk, hjärtmusslor och blåmusslor från fiskebåtar i Dublins hamn. Hon fyllde upp sin kärra med det hon kom över och betalade fiskarna det dom begärde just den dagen. Sedan vandrade hon genom staden, på breda och trånga gator. Hon sköt kärran framför sig och ropade ut: "Levande musslor! Levande musslor! Kom å köp! Kom å köp!"

Molly var en tjusig dam med ett runt sött ansikte, brunt tjockt hår och söt kropp. Hennes föräldrar hade oxå varit fiskförsäljare, men dom var nu döda. Molly fortsatte med traditionen att sälja fisk och skaldjur på Dublins gator. Men Molly, som bara var 27 år, kunde inte försörja sig på denna handel. Så, hon var tvungen att prostituera sig halva natten. Ja, hon måste ju sova oxå, om hon skulle orka jobba på dagarna. Denna verksamhet gav henne pengar så hon precis klarade sig. Det var inte så lustigt, nej inte alls, men det var tyvärr nödvändigt.

Molly Malone var kändis i Dublin. Många kände ju igen henne, eftersom hon genom åren hade gått med sin kärra och ropat. Hon hade haft en pojkvän för ett par år sen, men han hade övergivit henne. Denne vän var tvungen att gå till sjöss, eftersom han inte hittade något jobb i Dublin. Så var det. Tiderna var hårda för dom flesta. Ja, livet på Irland var hårt och fattigt. Inte alla kunde emigrera, fast många gjorde det.

Molly var kvar med sin kärra. Ibland grät hon sig till sömns. Var inte livet mer än detta slit? Var fanns kärleken? Skulle det komma någon ny pojke i hennes väg? Hon längtade mycket. Det måste vara så, att där fanns en längtan, till något varmt och fint...

Molly arbetade hårt, men det blev bara pengar till mat och hyra. Å detta arbete halva natten, det var ett satans slit. Hon bara gjorde det, lät det pågå tills det var över, utan att känna något för det. Men, det gav henne mer pengar än fiskförsäljningen.
En kväll fick hon feber. Det var som en het frossa. Hon låg i sängen och kände hur febern brann i hennes kropp. Hon skakade. Vad var nu detta? Var det slutet? Ja, det var det. Hon dog snart där ensam i sin säng. Hennes livskamp var över.
"Bohemen"
Prosa (Kortnovell) av bohemen VIP
Läst 44 gånger
Publicerad 2021-02-24 20:39Bookmark and Share


  Öknens Ros VIP
Ett sorgligt öde.
2021-02-25
  > Nästa text
< Föregående

bohemen
bohemen VIP