Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nullius in verba del 2

Jag låg sömnlös ovanligt länge och det ordet jag letade efter vägrade dyka upp för mitt inre men när solen var på väg att bryta igenom i horisonten dök det äntligen upp och det var helt enkelt PARADOXAL. Jag kände en instinktiv lättnad och jag kände det som nyss skett som en personlig seger. Det är märkligt hur dåligt minne samarbetar med känslan.
Enligt många dåtida vetenskapsmän hade hade de gamla vetenskaplig dogmerna stelnat närmast stelnat till vidskepligheter. Bacon föresatte sig att göra upp med vad han kallade de idolerna -stammens, grottans,torgets och teaterns idoler.
kollektivets idol: tanken att människan är alltings mått och att vi kan få och att vi kan få riktig kunskap genom våra sinnen. I särskilt våra tider kanske en banal tanke
för de som inte har en grubblande inställning till livet. Jfr frågan vadan och varthän.
Grottans idoler är närmast den enskilde individen formad av sin läggning, fostran,
fördomar och sin fruktan- Torgets idoler skapas i mötena och inte minst i språkets förmåga att förvränga och frambringa en mängd meningslösa schismer och hjärnspöken. Teaterns idoler de givna filosofiernas fiktiva världar de rådande för givet antagandena "axiom som grundar sig på tradition, enfald och försummelse".
Så långt Francis Bacon och Torbjörn Elensky och i viss mån u.t.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Sören Turesson VIP
Läst 95 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-04-24 00:20



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Aha - du menar undertecknad?!
2021-04-26

  ERD-man-SKY VIP
-nice text!
ps, "Grottans idoler är närmast den enskilde individen formad av sin läggning, fostra" Hm tänker du på Platons "grotta" och shadows?
2021-04-24
  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP