Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Samtalets komplexitet

Hur gör man så att en människa som vill göra något, men inte vet hur, ska hitta ett sätt, ett språk, att uttrycka sig på?
Som passar just den personen,
med just den specifika bakgrunden och just de egna erfarenheterna.
Hur pratar man med varandra?
Vad använder man för ord?

Hur ser mötet mellan psykolog och patient ut?
Är det ett över- och underläge?
Eller kan man hitta ett ställe att stå på, där maktförhållandena inte är de viktiga utan signalerna som man skickar till varandra.
Det låter som ord bara, men det kan avgöra hela samtalet.

Framförallt det som sker efter det att mötet upphört.
Hur går man vidare med en annan människas ord inne i sitt huvud?
Det där som man inte kan ta på,
det som bara finns i luften mellan två människor.
Det där mittemellan.
Kraftöverföringen.




Fri vers (Modernistisk dikt) av emmapetters
Läst 111 gånger
Publicerad 2021-05-15 15:48



Bookmark and Share


  Burn

Här tar du upp enormt viktiga saker. Ord har mycket stor betydelse och ju mer man jobbar med dem desto mer förstår man vilka djup man kan lägga i dem. Men i och med att människor värderar ord olika så kan samtal bli allt från mycket bra till rena katastrofer.

En sak som jag har märkt som många gånger kan saknas mellan psykolog och patient är samtalen om målet med de möten och det arbete man tillsammans ska göra. Olika och outtalade målbilder kan skapa onödig friktion och frustration.

Möten mellan psykolog och patient är något av det mest laddade som man kan uppleva just för att det är som att allting ställs på sin spets i just såna möten. De är som inga andra möten i livet. Därför är de också fyllda med så mycket. Sånt kan ta tid att se och känna in på.

Att kunna gå nära någon med ord är lika stort som viktigt. Därför är också dina frågor här så bra. Riktigt bra frågor.

"Hur pratar man med varandra?
Vad använder man för ord?"

Också där kommer detta med mål in: varför vill man prata med den andre? Det är viktigt att för sig själv veta det. Vetskapen om målet med samtalet/mötena kan i sig forma och skapa de ord man använder och hur man använder dem.

Det är alltså riktningen och målet som är viktiga saker i sånt här. Vad vill man med det? Varför gör man det? Varför vill man ha kontakt med just den här människan? Varför vill man prata med den? Vad är de egna syftena och målen med det? Det är inte så bra om det råder förvirring och osäkerhet om det.

2021-09-08
  > Nästa text
< Föregående

emmapetters