Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vem kunde ana?

Vem kunde ana att Afghanistan skulle falla så snabbt i Talibanernas grepp?
USAs armé världens dyraste har fått stryka på foten inför en halvt illitterat armé utrustade med vapen till stor del konstruerade på 1970 talet och ledda av´forna get herdar. Inget ont om getherdar men att de skulle klara att ta sig an stormakten USA kunde jag inte tro. Nu har de i viss utsträckning tagit en del från USAs väldiga arsenal. Och amerikanerna har gjort en strategisk reträtt. Vilket är ett finare sätt att beskriva en flykt som mer är en flykt hals över huvud. Det amerikanska sociala ingenjörskonstexperimentet verkar ha misslyckats till västmakternas förtvivlan. Jag undrar i mitt stilla sinne kommer det att bli konsekvenser för höjdarna i Washington?
USA har hållit igång kriget i c:a 20 år. Jag plockar fram min gamle SUN ZI där man kan läsa. Ett utdraget krig som gagnar staten har aldrig utkämpas.
Detta kan kanske uppfattas lite som en besserwisserkommentar. Men är egentligen en uppmaning till att läsa de gamla kinesiska stridsherrarnas tankar och överväganden. Även om tekniken utvecklats under årtusendena så har inte människan gjort det.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Sören Turesson VIP
Läst 77 gånger
Publicerad 2021-08-15 18:58



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP