Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Begrundan.


Plundrare i väst, härskare i öst

Det slog mig nu på morgonen att skillnaden i system mellan öst och väst är visst idelogisk, men den är i ekonomiska termer inte krematisk till sin karaktär utan snarare oikonomisk. Det går att klä på system helt olika ideologier, som exemplen Kina, Ryssland samt Ungern visar. Motpolen är Frankrike, Sverige och Tyskland.

Att plundra och ta ut det man kan kan blir naturligt där man inte känner en lojalitet med de egna medborgarna. Att härska och förvisso ta ut sin andel och mer blir naturligt där man känner en lojalitet med de egna medborgarna.
Slutresultatet blir bättre i öst. Vi hade en bättre start här tack vare våra gamla härskare, men lättingar och tokar som styr nu (ja, man kan komma långt på konstlad ambition och dålig intention) är idag regel.

När de få vuxna och sunda talar (man bör akta sig för ordet "normal", prajd och sojalatte är mer normalt i Svärje än vad somliga vill tro) så hör man en helt annan ton än vinglandet, förhärligandet av det främmande och förlöjligandet av det väl beprövade från de tjattrande klasserna. Men det är ännu för få som lyssnar till resonlighetens röster.

Och jag är öppen för förslag. Inte minst för en Karl XI, om han hade hjärta att komma tillbaka och anställa räfst och rättarting, med politisk förändring till det bättre som följd. Tänk dig en stark hand som effektivt rensar upp i skamhället. Det är precis det vi skulle ha behövt redan då den djävulska upplysningseran drog igång.

Men det hänger på att grannarna antingen skall slita sig från facebook för att se i vilket skick landets styrelse faktiskt är samt sluta inbilla sig att de kan individualisera samhällsproblemen eller att jag får min andel i förskott och får starta om från början här och nu, utan det moderna samhället.




Övriga genrer (Satir) av Koloristen
Läst 57 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-08-19 10:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Koloristen
Koloristen