Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
30:e Augusti 1721. 300 år med Sverige i utförsbacken.


Freden i Nystad 1721


För trehundra år sedan slöt Sverige fred med Ryssland i Nystad. Sverige miste sina baltiska provinser samt delar av Finland. Den svenska stormaktstiden ändades och det polsk-litauiska samväldet försvagades, det tsarryska imperiet stärktes. Freden i Nystad var den svåraste och hårdaste fred Sverige upplevde vid denna tid.

Sverige samverkade med Holstein-Gottorp och hade tidvis haft stöd av bl a Republiken Förenade Nederländerna, Krimkhanatet, Osmanska riket (som även bistod med två befälhavare) samt Storbrittanien (som också, liksom Polen-Litauen, växelvis även stödde den ryska sidan). Danmark-Norge stödde den ryska sidan, det gjorde även Sachsen, Preussen och Hanover. Olika kossackförband stred på bägge sidor.

Totalt dog knappt en halv miljon människor till följd av kriget som varade mellan 1700-1721. På den svenska sidan dog ca 25 000 i strid och ca 175 000 människor dog pga katastroferna i krigets spår, varav ca 40 000 finnar. Ca 70 000 danskar fanns bland dödsoffren på andra sidan.

Jag sänder en tanke till alla de människor som stupade under stora nordiska kriget. I synnerhet sådana som blev förådda av sina egna eller fick plötsligt omkastade order som var omöjliga att lyda, så även alla de som dog av umbäranden och svält som följd av kriget.

Då var norden splittrat och hade en yttre fiende. Nu har man främst en inre dito.




Övriga genrer av Koloristen
Läst 160 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-08-31 23:47



Bookmark and Share


    Sefarge VIP
Tids relaterande skrivelse
Många "demoner"än idag
som vill komma ut o slåss?

2021-09-01
  > Nästa text
< Föregående

Koloristen
Koloristen