Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Stig Dagerman fyller 98 år idag.


Ormen som brann

ORMEN SOM BRANN

När Ormen kryper
i vårat blod
och ångesten stryper
vårat mod

och du dör av krav
i ett stilla hav

Så bör vi minnas
att det måste finnas

modern dramatik
som inte är antik
utan avdramatiserar
och komplicerar

teaterns stämning
så att det intimas
blodiga fördämning
kommer sublimas

och i en grym teater
spränga den fördämning
som utan antika later
ger en översvämning

av det ångestfyllda blod
som formar livets flod

I skuggan av sann teater
pratar vi med undulater

Och det liv som är svårt
möter vi en Tysk höst
när blodet känner vårt
omättliga behov av tröst




Bunden vers (Rim) av Dan Berg VIP
Läst 153 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-10-05 00:08



Bookmark and Share


  Dan Berg VIP
I diktens första rad refererar jag till Dagermans debutroman "Ormen". I diktens sista rad refererar jag till en novell av Dagerman.

Min favorit bland Dagermans litterära verk är dramat "Ingen gå fri" som är en dramatisering av hans roman "Bränt barn".
2021-10-05

  Monica Lindgren
Tydligen har du läst "Tysk höst". Gillar också Dagerman. Vad av honom har du mer läst? (Ranelid dyrkar honom och har skrivit boken "Mitt namn skall vara Stig Dagerman") Men jag tycker inte lika bra om allt vad D skrivit. "Bröllopsbesvär" tyckte jag var jobbig!
2021-10-05

    Sefarge VIP
Bra "Dramaturgisk
Påminnelse-skrift"
;)
2021-10-05
  > Nästa text
< Föregående

Dan Berg
Dan Berg VIP