Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Schema: "Två alkaiska verser, en hyperkatalektisk jambisk dimeter och en logaoedisk tetrapodi, s.k. alkaisk tiostaving" (Alf Henrikson)


ALKAISK VERS

På Lesbos fanns Alkaios på Sapfos ö
och fann ett schema, kallat alkaiskt ode
med annat innehåll än Sapfos,
föga färgad regnbåge i tonen.

Horatius har senare sökt hans form
men på latin förmedlat sin egen lära.
På svenska har Tegnér besjungit
kärleken på annat sätt än Sapfo.








Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 112 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-11-13 17:51



Bookmark and Share


  Monica Lindgren
Det är en tilltalande versform, skenbart enkel, nästan naiv, innehållsligt lätt att ta till sig och så komplicerad, svår, att åstadkomma...åtminstone för mig!
2021-11-17
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP