Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Till den det berör.


Lite om kristendom och politik


Mina samtal är inte alltid politiska. Mitt liv är inte alltid politiskt. De människor som jag älskar eller som betyder mycket för mig handlar för mig inte om att jag gör ett politiskt ställningstagande (jag har både politiska fränder som hatar kristendomen och politiska motståndare som är kristna).

Köper jag en svart thé på Espresso House så är det inte för mig ett politiskt ställningstagande. Läser jag en Laestadiuspredikan så är det inte ett politiskt statement. Känner jag vämjelse inför mänskligt lidande i vårt land eller annorstädes, bland vita eller icke-vita, så är det inte politik. Ger jag min medmänniska ett varmt leende och ett öppet hjärta så är det inte politik.

Firar jag gudstjänst är det inte en politisk handling. Om jag tar emot nattvarden, där läran om Kristi kropp och blod i bröd och vins gestalter upprätthålls, så är det inte politik. Läran om Kristi två naturer är inte politisk. Läran om lag och evangelium är inte politisk. Kan jag få in det i din skalle?

Det finns kristna som är politiserade till den milda grad att de stöter ifrån sig dem som inte delar dess förment förträffliga ideal. Det är ett verkligt sekteristiskt och splittrande beteende. I synnerhet är den köttsliga Kainsudden riktad mot de som inte vill hänga med i ekumeniska och liberala strävanden.

Om vi drar in allt i en politisk diskurs då kommer vi alltid att driva bort de som är oliktänkande och stöta ut de misshagliga och avskärma de icke-anpassningsbara och de som inte tänker som alla andra. Det är pur politik och inte medmänsklighet. När kyrkan blir politiserad så blir den försvagad och ljummen och fältet öppnas fritt för villolärare och vilsna herdar med egen agenda.

Kristendom övergår politik. Ta in det.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Koloristen
Läst 185 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2021-11-17 14:56



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Kan bara säga att det är sammanhållet och medhållet! Gott förmedlat budskap!
2021-11-19

  AiA Maria den fria

”Till den det berör”

Ja...de tankar och upplevelser du här delar berör mig absolut på ett djupare plan.

Utan kärlekens budskap som i medkänsla och respekt till liv
är det svårt ja kanske omöjligt
att vandra värdigt här på planeten.

I politik finns två dörrar...dvs alltid en ”bakdörr”.

Jag tänker att oavsett val av tro, vare sig det handlar om religion eller politik så har sanning ingenting att dölja, den söker inte striden...sanning är intet att erkänna den är att värna...

SOL!

Tack!


2021-11-17
  > Nästa text
< Föregående

Koloristen
Koloristen