Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

SMÅ OCH STORA KRIG

I dåtiden var brorsan och jag tappra barnsoldater. Stred för våra småsyskon och Mamma. Mot han som sköt oss i sank med militärisk perfektion i ställningskrig. Många år gick. Vi vann aldrig. Sårens skorpor skavde.

I nutiden blev jag problemlösare åt andra. Med mantrat, det löser sig. Mina sår begravde jag i glada miner. Tills fasaden en dag rämnade. Allt jag begravt kom upp till ytan. Det var en lättnad.

Idag är en värre tid. Mitt mantra, det löser sig, känns förbrukat. Svavelos, bränder och svart brandrök förmörkar himlen. Oskyldiga människor och barn stympas och skjuts. Bostadshus bombas till ruiner.  De som kan flyr från hemland i krig. Grymheten är total. Bilder man ser på TV tränger in i själ och hjärta.

Tankarna åker karusell. Tänk om det varit i Sverige? Varför skulle jag fått leva? Sitta kvar i trygghetens hus? Fira påsk med barn och barnbarn? Frågorna är många. Svaren få. 

Löser det sig? Och Fredens flagga får vaja i vind?

 
Prosa av Elisabeth Nilsson VIP
Läst 90 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2022-04-14 15:02Bookmark and Share


  Beatriz Quevedo de Hansen VIP
Starkt och berörande skrivet! Ja den mantra " det löser sig" känns igen och alla dessa frågor utan svar...ambivalensen som drabbar var och en...Bra fångat!
2022-04-20

  Kajan VIP
Från ett personligt krig, till ett annat; men bägge kan orsaka livshotande skador. Stor igenkänning i avslutande raderna; och att se bilderna från kriget eller att försöka föreställa sig detta i våra egna länder är som att se ner i en avgrund.
2022-04-19

    Sefarge VIP
Medmänskliga "funderingar"
Allt har ju sin ägda tid
Även den hemska
Ondskan har sin?
Och vi har tur
som ej ännu
drabbats
Därav?

2022-04-17

  häggström VIP
Ärligt och berörande. En stark text. Livet är tungt men det finns stunder av frid och / lycka. Jag bär med mig dessa stunder.
2022-04-17

  Birre Nili VIP
Hur det än är så kämpar vi, fast ödet kNske vill något Annat!
2022-04-16

  Blomma-Stjärna VIP
Mycket välskriven text som börjar i den tappra striden för ett bättre hemmavid och går utöver det personliga till de mäktiga ledarnas makthunger som begär vapenvåld som skapar död och misär och som inte slutar vid någon ände utan bär svallvågor av kaos och oro över alla gränser
2022-04-15

  Susen VIP
Mycket välskriven text som berör oss alla. Må hoppet bära oss att freden återkommer
2022-04-15

  Feliaxel VIP
Vi får hoppas det blir fred
2022-04-15

  Optimisten VIP
Det är en svår tid vi lever i, våra grannar på andra sidan Östersjön (Ukraina) är angripet av Ryssland som vill hävda sin suveränitet med alla medel. Detta har skapat stor oro i Europa. De små krigen man upplevt som yngre förringas dock inte, de finns fortfarande i minne.
2022-04-15

  ULJO VIP
Fint upprop till idioterna som inte förstår att vapen inte är lösningen. Må fredens fana vaja över jorden.
2022-04-15

  Cikoria Blå VIP
En ärlig och bra text som berör oss alla.
Vi får inte tappa hoppet, tänker jag.
Det hjälper ingen om vi ger upp.
2022-04-14
  > Nästa text
< Föregående

Elisabeth Nilsson VIP