Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Martin Luthers bordsamtal. Tischreden oder Colloquia CCLVII. Luther om mänsklig natur. Ny översättning av Koloristen.


Luthers bordsamtal #97


Alla naturliga böjelser är antingen utan Gud eller emot Honom; därför är ingen [människa] god.

Jag bevisar det så här: Alla tillgivenheter, önskningar och böjelser hos mänskligheten är onda, styggeliga och korrupta, som Skriften säger.

Erfarenheten vittnar om detta; ty ingen man är så dygdig att gifta sig med en hustru, bara för att därigenom ha barn, och att älska och uppfostra dem i gudsfruktan.

Ingen hjälte åtar sig stora företag för det allmänna bästa, utan av sin egen ambition, för vilket han med rätta är fördömd; därför måste det följa, att sådana ursprungliga, naturliga begär och böjelser är onda.

Men Gud tål dem och låter dem passera, i dem som tror på Kristus.




Övriga genrer (Översättning) av Koloristen
Läst 101 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-08-26 07:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Koloristen
Koloristen