Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Varför lärde vi inte av beredskapstiden, corona eller över huvud taget? Tänk om farmor hade levat, hon visste så mycket som var värdefullt. Sonja Domnerus, gift Söderkvist, detta är en hyllning till dig.


Med en cider och en kaka


Med en cider och en kaka
slår jag, hågade, mig ned
för att se en stund tillbaka
på en stad som brände ved
gjorde kol av hela skogar
fann på råd där det fanns vett
stängde tidigt sina krogar
överlevde på så sätt

Men av cider dracks blott litet
kakor åts det knappt ett gram
Sydde om vad som var slitet
gjorde varje husmadam
Som hon sparade kuponger
hade ingen sparat förr
Gammalt bröd blev till krutonger
goda nog att sätta snurr

Jodu, farmor, du fick snåla
för familjen varje dag
Ständig knapphet fick ni tåla
med en budget ack så svag
och din bön Det måste sluta
inget krig kan evigt bli
Sedan gned du kökets ruta,
ung och stark, med frenesi

Med en cider och en kaka
en dag blickade du ut
slutligt fri från att bevaka
att förrådet ej tog slut
Kanske tänkte du Det lättar
bara mer och mer för oss
nu när maten enkelt mättar,
kände yran släppa loss

Det var alltför länge sedan
för att minnet skall stå klart
Några av oss anser redan
att vi bara är vid start
Som om vi till jord var födda
att oss lägga under mer
och på självtro övergödda
illa ser vi vad som sker.



2/10 2022




Övriga genrer (Visa/Sångtext) av Lena Söderkvist VIP
Läst 92 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2022-10-17 16:56



Bookmark and Share


  louisegirl
Ja vi har det väldigt bra idag mot förr.
Bra diktad och välformulerad är din fina dikt!
2022-10-31

  Blomma-Stjärna VIP
superb nutidsbetraktelse med goda rim och rytmisk känsla

våra förmödrar visste vad att göra
och att spara
när så behövs

"på självtro övergödda illa ser vi vad som sker"
2022-10-19

  Cikoria Blå VIP
Bra diktat. Och klokt.
2022-10-18

  Gunwale VIP
Välskrivet och med härlig inlevelse!
Vi har blivit bortskämda …
Could we do more? Yes - farmor!
2022-10-17
  > Nästa text
< Föregående

Lena Söderkvist VIP