Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Änglamarken

I skogen finns en fallfärdig lada, grånad och sned under höga lönnträd. Det röda teglet är sedan länge täckt av lavar. Det ser ut som om den vuxit upp ur det mossbrutna gräset. Jag vill måla den med ord. Innan den faller till marken. Innan jorden åter sväljer den hel.

Stigen var en gång grusväg. Den slingrar sig genom granskogen, den följer trädens lutning, stenarnas vilja och lust. Den är mörkgrön, dämpad och mjuk. Harsyran är smycken, etsningar i mossan. Jag håller andan för att inte störa vinden när den letar sig fram. Även den saktar sina steg.

En gång odlade man här.
Man skördade sin sådd.
Man släppte sina djur på bete.

I backen med tibast låg en kvinna. De fann henne så. Med ögon som dimmiga speglar.

På andra sidan under en ek, står en ensam grind. Någon gång fanns en hägnad. Nu är grinden en port, en gräns mellan bakom och framför.

Jag låter gräset smeka mina ben.

Ängarna slås fortfarande av någon. En okänd, en väktare, en tjänare till denna plats.

Änglamarken kräver sin lydnad.




Prosa av jba VIP
Läst 144 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2023-02-18 10:59



Bookmark and Share


  Ninananonia VIP
Poetiskt skrivet om änglamarken, ett vackert ord smart invävt med flera betydelser. Jag gillar hur du skrev den med de vackraste av orden.
2023-03-09

  Ninananonia VIP
Poetiskt skrivet om änglamarken, ett vackert ord smart invävt med flera betydelser. Jag gillar hur du skrev den men de vackraste av orden.
2023-03-09

  Emanuel Sigridsson VIP
Jag faller direkt för den vågade titeln. Och Du får verkligen till det genom att koppla Taube och Coops varumärke med orden "Ängarna slås fortfarande av någon. En okänd, en väktare, en tjänare till denna plats." - Det personliga ansvaret och småskaligheten.

Men här blir också texten sakral för mig genom väktaren. Texten kopplar "songlines*" till svensk natur. Det har varit synnerligen fint att gå i texten.

* Jag tycker inte att det finns någon bra översättning på ordet även om jag själv använder en.



2023-02-18

  Skatflickan VIP
Sinnligt och så vackert!
2023-02-18

  kerstin skriver VIP
vackert! sista meningen är rubin!
2023-02-18

  till E
Fantastiskt bildspråk! Redan min favorit av dig tror jag. Den här kommer jag att läsa många gånger.
2023-02-18
  > Nästa text
< Föregående

jba
jba VIP