Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

SVENSK VERS (?)

Svenskan tycks smidd för den fallande versen,
liknar den främmande finskan i ton.
Föll gjorde svensken som Axel von Fersen,
då han med franskan utbjöd sin passion.

Ärans och hjältarnas språk är på dekis,
då det vill språka på stigande fot.
Jambernas och anapesternas lekis
bär för den svenska naturen emot.

Vemodig, fäbodstung, snötyst är svenskan,
fallen för vemod i ordmelodin,
struntar i pladder från italienskan,
lägger på spanska ackord sin sordin.

Skönheten, sanningen liksom moralen
uttrycks på svenska med fallande mått.
Svengelskan visar att svenskan blitt galen,
när över språkgränsen hellre den gått.

Homers trokéer och trygga daktyler
styrde hans epos i grekernas trakt. 
Låt nu den jordbundna svenskans pendyler
ticka och tacka i fallande takt!




Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 83 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2023-04-09 15:32



Bookmark and Share


    Sefarge VIP
Elegant med spänst verserad skrivelse!
Ej så tungrott fallen i sin språkliga
måttstock som oftast i U.C's
"Upplysnings-Centrala" stil?
Enl. Gjorda undersök.har
även"sångvolymen" ändrats
På Svenska körer Männens
Röster ljusnat (ej lika mörk)
Och kvinnors röster höjts
(ej lika ljus) som vid 70-talet
Vad det nu beror på. ..
Så den språkliga o.musikaliska
Utvecklingen står ju heller
aldrig still? Vad man tycka
om det nu vill?
;)



2023-04-09

  Anya VIP
En så fin hommage till det vemodiga, fäbodstunga, snötysta svenska språket. Vi ska vara stolt över det.
Skickligt skriven i bunden vers.
2023-04-09

  Jeflea Norma, Diana. VIP
ja det stämmer, en svensk dikt skriven av någon som kan svenska språket på båda sidor om myntet. det är synd att de ersätts av sådana människor med en bedräglig marionett struktur.
2023-04-09
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP