Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
"Kustod" = ordningsman


STRANDSKATA

En ostronplockare med ben av blod
har av Linné beskrivits i "Natursystemet"
som "Hematopus Ostralegus" med fonemet
bevakat av en sträng latinsk kustod.

Beteckningen kan öka namnproblemet.
En vanlig vadare är lika god
för denna svart-vit-röda färgklenod.
Den rosa näbben räcker som emblemet!

Men "skata" skaver nog för dem i gamet,
som om de inte liknelsen förstod.
Analogin är inget övermod!

Syntesen  känns i folkmun därför god:
en rödögd blodfot nära vattnets gata,
som letar ostron - det är strandens skata! 

 




Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 129 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2023-05-23 11:44



Bookmark and Share


  rostspik VIP
Intressanta, ovanliga ordval här.
Associationer skapas.
2023-05-23
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP