Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

KLIMATSKULDEN

Grunden för bevekelse
är min skuld och ånger
över min förnekelse
åtti års säsonger.
Jorden var min arvedel,
som jag misskött och gjort fel
alltför många gånger.

Det är dags att göra bot,
inte bli förlåten,     
erkänna klimatets hot,
inte ta till gråten.
Göra om och göra rätt
med ett bättre levnadssätt
uppå levnadsstråten.

Inte flyga någonstans,
soporna sortera,
inte följa shoppingfans,
cykeltransportera,
inte slänga användbart,
inte skräpa ner, så klart,
odla, kompostera!

Barn och barnbarn, barnbarnsbarn
kan jag undervisa,
mala med moralens kvarn,
slöseriet risa
och bekänna att jag gjort
mycket som jag inte bort,
sparsamheten prisa.




Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 96 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2023-07-17 19:51



Bookmark and Share


  rostspik VIP
En rannsakande och ärlig miljömedvetenhet. Självkritik utan påklistrade goodwillambitioner.
Stilen klar och saklig.
2023-07-18

    Ohemulen VIP
Den här dikten motverkar uppgivenheten. Nog så viktig för mig som läsare och så klart för yngre generationer.
2023-07-18

    ej medlem längre
Ja, det krävs mod att inse det levda livets obehagliga följder. Fint med de korta, kärva rimmade raderna som ger ångern och rättelsearbetet en lämplig språkdräkt. Se och lär, poeter.
2023-07-17
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP