Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Berömda män...två exemplar




1

Alla poeter känner väl till "den störste", Gunnar Ekelöf.

Men hur var han, han som sökte mammans kärlek,
pekade på sin dödsbädd med en penna på var hjärtat
satt och alkoholiserades ?

"Lisa Berg Ortman, som hon senare kom att heta, har också berättat om verkligheten bakom de ”små dryckeswisorna”, hur skrämmande de berusade sammankomsterna mellan diktargenierna var för ett barn: de höjda rösterna, vredesutbrotten, stolar som vältes och möbler som slogs omkull. Detta var miljön där Ekelöfs dikter och den därmed sammanhängande personligheten formades – en värld där diktarna var profeter och siare, höjda över mänskligheten, och samtidigt stora barn vars kvinnliga uppvaktning tilldelats uppgiften att städa upp de nedkladdade tallrikarna och de kringslängda leksakerna".

Ur "Vi.se/artikel"


2

Jimmy Savilen

Engelsman som levde 1926-2011.

Var en mycket berömd och älskad TV -kändis
under 1960-2000-talen. Främst bland barn och
ungdomar. Han skänkte pengar till välgörenhet,
bl a till sjuka barn. Umgicks med såväl Thatcher som
kungafamiljen. Adlades.

Först i och med hans död vågade man börja berätta
hur han under decennier våldtagit 450 barn
och ungdomar på sjukhus och i BBC:s studior.

Ur dagens Helsingin Sanomat


Gång på gång visar män varför fenomenet
"Dr Jekyll och mr Hyde" är just ett manligt dito
och dilemma med följdfenomenet "horan
och madonnan".

Kanske både män och kvinnor skulle behöva
ta detta mer på allvar.

Det går inte att lagföra bort saken. Det går
inte att operera bort saken. Det går inte att
tala bort saken.

Det tycks ligga i mannens undertryckta djur.
Förlåt. Odjur.







Övriga genrer (Översättning) av Gunnar Hilén VIP
Läst 67 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2023-10-11 09:55



Bookmark and Share


  Stigsökaren VIP
Till Gunnars kräftskiva
lär Gunnar aldrig få
en inbjudan.
2023-10-11
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP