Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Farfars silverdosa


Ofta vid våra besök hos farfar, tog han
upp sitt diatoniska munspel efter att jag
och pappa fikat kaffe, lemonad och bulla.
Någon ny trudelutt eller vals hade han
alltid på lut. Visserligen påstod han sig inte
orka blåsa lika friskt sen han fått lite
känningar från hjärtat. Men en och annan låt
flöt i alla fall fram. Och naturligtvis skulle
även jag börja spela munspel tänkte jag då
vid 8 års ålder. Men fick dock vänta till min
10-årsdag innan jag fick ett likadant i C-dur.

Och efter fikat var det sedvanligt dags för snus
och lite kul berättande om något han obseverat.
Tror Stjärnsnus var vanligast utefter
Norrlandskusten. Farfar trummade alltid på
snussilverdosan innan han tog sig en rejäl prilla.
I samma stund brukade han förnöjsamt plira med
ena ögat innan tingesten sattes tillbaka i västfickan.
Den silverne dosan hamnade såsmåningom först
i pappas ägo. Tror nog farfar ägde två styckna,
så någon av pappas bröder fick den andra. Men
till slut hamnade den hos mig eftersom jag börjat
snusa i sena tonåren.

Nu var det inte bara en del humor och stort
intresse för munharmonika jag fick från farfar.
Tydligen överfördes också mångsysslartanken.
Förutom att vara omtyckt snickare hade han ju
både sysslat med skomakeri och modellbyggande.
Och visst teknikintresse fanns också. Har ju själv
tyckt det varit kul med både teknik, skrivande,
teckning, sport och musik. Dessutom sa pappa att
jag ibland ryckte på axeln precis som farfar och
pappas yngsta bror.

Vid någon av ett flertal teknikkurser i Sundsvall
genom åren skimrade fortfarande silverdosan
som på farfars tid. Det var ju en kär ägodel som
jag fyllde med General snus. Men hur det nu var
fumlade jag med dosan vid påfyllning. Som den
halaste tvål slank den bara ner i toalettstolen
och försvann. Naturligtvis blev de inte glada
hemma när jag nämnde fadäsen. Men några år
senare var snusandet lagt på is och historien glömd.




Prosa (Kortnovell) av BenGust VIP
Läst 68 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2023-11-06 11:53



Bookmark and Share


  Elinor Sörensson VIP
En härlig berättelse om en
snusdosas äventyr och dess
ägare. Sorgligt den gick
förlorad.
2023-11-09

  Margit Grell
Fin berättelse. Håller med. Synd att dosan gick förlorad!
2023-11-08

  Solweig Jansson VIP
Åh, vilken härlig text - fint flöde - vill bara läsa mer o mer ! Jättefin o berörande berättelse ! Men så jäkla taskigt att den försvann - och så snöpligt ! Satt just häromdagen o fingrade på en snusdosa med silverlock som brukade ligga i ett fönster i mors hus. Såg då ett snirkligt textat namn ingraverat på locket, morfars namn. Han dog tyvärr innan jag föddes. Jag ska vara rädd om dosan. . . .
2023-11-08

  Marita Ohlquist VIP
Fint skrivet om en älskad farfar.
Synd att silverdosan försvann.
2023-11-06
  > Nästa text
< Föregående

BenGust
BenGust VIP