Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Artikel 263


Stilstudie av kunskapsnivå

  • Filosofisk betraktelse

 

Var och en har sin stil, erfarenheter

Sin ålder, persona och kunskaper  

Kan man mäta och tävla i kunskap?

För en del är det sant

De anordnas tävling i kunskap

T.ex. i skolan eller i TV sändning

I frågeprogram som t.ex. Jeopardy

Eller 10 000 kronors frågan

Eller Vi i femman

Eller smartare än en femteklassare

En gång var det en människa

Som sa åt mig när jag sökte ett jobb

Att en annan sökande hade fått jobbet

För den personen hade mer kunskaper

Vilket mycket möjligt kan ha varit sant

En människa jag inte haft förmånen

Att få träffa i verkliga livet

Hur den personen hade gjort för att

Mäta våra respektive kunskapsnivåer

Är ett obegripligt mysterium

Vi hade bara fått fylla i en enkät

Och blivit utfrågade om olika ämnen

Men den bedömningen gjordes

Annat jag funderat på är det uttjatade

Ämnet rasism som i vår tid fått oerhörd

Stor plats i olika debatter och sammanhang

Och som ibland verkar användas som bedömning

Lite hur som helst av en del

Helt urskillningslöst och utan särskilt mycket bevis

Människor har mer fördomar än vad skenet visar

Rasister finns det såna numera??

En gång var det en man som kallade mig röding!?

Gjorde det honom till rasist?

Jag är varken rasist eller anti-rasist

Läser man encyklopedi står det att rasism

Är föreställningen att mänskligheten

Kan delas in i fem olika raser

Vita, Gula, Röda, Bruna och Svarta

Och att en av dem skulle vara

Överlägsen de andra med rätt att idka makt

Och att rasismen är av okänt ursprung

Hur begrepp rasism ibland används i andra

Sammanhang är också obegripligt t.ex.

När det handlar om symboler, nationalitet eller religion

När motsättningar kring olika religion

Blir kallat att vara rasism!?

Som blir kallat rasistiskt

Som inte har med rasism att göra alls

Enligt min uppfattning

Gör man en sökning med google på den originella

Meningen ”Själen har ingen färg”

Som några skrivit om

Får man ett antal sökträffar

Vi får lära oss i skolan t.ex. att vi

Ska vara vidsynta och nyanserade  

I våra bedömningar

Är det inte dags att förklara

Rasism begreppet som förlegat ??

 

Taleptox Skrev

Den 20231126

<+>




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 41 gånger
Publicerad 2023-12-19 05:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP