Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

"GUDS" PARADOX

"Gud" är ett provisoriskt ordkoncept
som täcker allt och inget i en mening,
en stavelse, en rationalisering,
för vuxna tvivlare mest något knäppt. 

Som Zenon visar i sin tankekrocks            
upplevelse om rörelsens omöjlighet
och sinnets falska opålitlighet,
är också ordet "Gud" en paradox.

Den parallella dogmatiken visar
gudomsbegreppets brist på konkretion.
"Gud" blir ett uttryck för att tanken svindlar.

Som när man någon kväll mot rymden kisar
och söker fatta universums vindlar,
så hjälper blott den enkla barnatron!

                             




Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 52 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2024-01-15 12:30



Bookmark and Share


  Roggebogge VIP
Sedan jag studerade filosofi i halvår så tänker jag ibland på Zenon. Den logiska versionen av sköldpaddan och haren. Om sköldpaddan får ett försprång på 10 meter måste haren först ta igen dessa 10 meter. Men när haren gjort detta har sköldpaddan gått 1 meter till. Så haren måste ta in 1 meter till. Men då har sköldpaddan gått 10 centimeter till. Så haren måste ta in 10 centimeter... 1 cm ... 1 mm ... osv. Haren kommer aldrig ikapp.
Kanske är Gud en sköldpadda. :)
2024-01-17

  Staffan Nilsson

Gud är ingen paradox
ingen enkel barnatro
Gud är en oxymoron

2024-01-15
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP