Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Efter ett möte med en fiskare i generationer tillbaka till 1600-talet från Marstrand


Den gamle fiskaren

Över hav och in bland vikar,
genom sund och lykta skär,
styr en fiskarman sin snipa,
under rymd som stjärnor bär.

Styr, bland vågor genom livet,
styr i mellan djup och grund.

Tänker:
Vad är fångst?.. och vad är givet?

..Slumrar in i samma stund...
vet vart alla gruden är,
därför,
Kan han slumra här...

Minns den stormen,
minns den natten,
ropen, någon över bord.
Minns det kalla ishavsvatten,
minns väl,
vännens sista ord....

Över hav och in bland vikar
genom sund och lykta skär,
styr en fiskarman sin snipa,
under rymd som stjärnor bär.

Tänker:
Vad är fångst?.. och vad är givet?
Herren ger och herren tar,
Det är lagen på vår jord.
Alla skall vi överbord.

Likt en sjöman känner båten
kännde mannen vännen sin,
håller hårt i nät och gråten,
taktfast vevar nätet in.

Över hav och in bland vikar
genom sund och lykta skär,
Fiskaren till hemland längtar,
hoppas vännen
väntar där.

Blickar in från mörka vatten,
frugan vinkar glatt i hamn.

Över hav och in bland vikar,
Genom sund och lykta skär,
Styr en fiskarman sin snipa,
Trivs att vara den han är.

JNW 2024






Bunden vers (Rim) av Jaramald VIP
Läst 71 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2024-01-17 23:20



Bookmark and Share


  La Magnólia VIP
Fin återgivning om ett människoliv, ett yrke som gått i arv genom generationer.
2024-02-20

  Roggebogge VIP
Fin rytm och intressant ämne.
2024-01-18
  > Nästa text
< Föregående

Jaramald
Jaramald VIP