Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Mitt fladdriga liv del 2.


En höggravid kvinna får ligga ned på en brits. Jag anvisar henne hur hon skall ligga på sidan och placerar en mätsticka i metall mellan hennes lår. Under britsen placerar jag den plåt som skall ta emot röntgenfotografiet. Det finns misstanke om att hennes bäcken är för trångt. Skall jag, en tjugoårig yngling utföra dessa sysslor?

Ett nyfött barn placerar jag på ett röntgenbord. Barnet är lite blekt och medtaget. Barnet misstänks lida av en defekt. En liten öppning mellan höger och vänster kammare i hjärtat. Jag fotograferar och tänker på vilket liv detta barn kommer att få. Jag får väl anse mig själv som någorlunda ömsint och godhjärtad. Men det var inget de frågade om på anställningsintervjun.

Senare lärde jag känna det musikaliske halvt alkoholiserade vårdbiträdet lite bättre. Han handlade plattor med folköl vid närmaste bensinstation på krita och hade mer eller mindre sällskap med en ung kvinna som hette Pia. ”Hon är ful som fan, men suger jävligt bra!” var hans omdöme om den stackars flickan.

Pia hade bil och körkort. Hon berättade för mig vid något tillfälle att hon fått köra upp tolv gånger innan hon fått det eftertraktade välinplastade kortet. Kanske finns det en viss utmattningseffekt även hos körkortsutfärdare. Nåväl, hon körde verkligen illa.

En helg hade jag fått besök av ett par goda vänner samt ytterligare en vän som även han skulle arbeta i staden under sommaren. Samma sjukhus men en våning ned. Kirurgmottagningen. Vi hade bestämt att vi skulle åka till Smögen för att festa. Pia skulle köra oss i sin bil och hade dessutom bjudit med en av sina väninnor att följa med. Livet lekte och vi grabbar skulle på musjakt. Jo, det var så vi kallade det. Att skaffa en kvinna för natten.

Vi satte oss allihop i Pias bil och iväg bar det. Vi hinner inte komma mer än utanför sjukhusområdet när Pia är en hårsmån från att köra i diket. De andra grabbarna skrattade gott men jag tänkte att ”Herregud! Hur ska detta sluta?”. Jag gav Pia noggranna instruktioner om hur hon skulle köra och insåg ganska snart att detta inte skulle bli någon lustfylld resa. Ut ur staden gick bra och jag tänkte i min enfald att landsvägen skulle vara en lätt match för henne.

Pia körde på lugnt och försiktigt i början men ganska snart gjorde hon ett par fullkomligt vansinniga omkörningar vilket fick mig att börja kallsvettas rejält och alkoholen i min starköl hade ingen som helst effekt på mig. Efter ytterligare några livsfarliga manövrar ute på vägbanan klarade jag inte längre av sitta med hjärtat i halsgropen.

De övriga i sällskapet bara skrattade. Glada av förväntningar över kvällen och av ölen naturligtvis. Jag bad Pia svänga in till vägkanten. Där klev jag ur bilen och ställde ett ultimatum. Om hon så mycket som klev ett pinnhål över 70 kilometer i timmen skulle jag välja att gå istället. Pia lydde min befallning och vi kom välbehållna både dit och tillbaka. På hemvägen hamnade jag bredvid Pias vän. Alkoholens, dumheten och vännernas inverkan fick mig plötsligt att inse att denna dam var möjlig att nedlägga. Jag sov över hos henne.

Jag vaknade dagen efter och insåg med en bitter smak i sinnet att jag för andra gången i mitt liv hade haft en kvinna för en enda natt. Den beska erfarenheten kostade mig en mängd dåligt samvete eftersom damen i fråga inte alls uppfattat vårt lilla nattliga efterspel som ett tillfällighetens nyck. Ack nej. Hon var ivrig att uppvakta mig telefonledes och jag sjönk långsamt ned i det dåliga samvetets sjö för var gång hon pockade på min uppmärksamhet. Hon slutade så småningom.

Min vän Roger som nu hade börjat arbeta på kirurgmottagningen var en god människa. Då. Men han tillhörde den skaran av män som inte kan låta bli att döva sin ångest med kvinnor. Ständiga tillfälliga förbindelser och ständigt otrogen. Han var vid tillfället tillsammans med en kvinna från Katrineholm. Detta hindrade dock inte honom från att ha intim kontakt med andra kvinnor. Ack nej.

Min syn på hans sätt att hantera kvinnor var en aning dubbel. Å ena sidan beundrade jag och såg upp till hans förmåga att kunna linda flickorna kring sitt finger och få dem dit han ville. Jag var själv så blyg och hade mer eller mindre en fullkomligt total fobi för att bli ratad eller nobbad av en kvinna. Jag önskade så hett att jag var som han. Å andra sidan tyckte jag att hans sätt att hantera sina damer var förnedrande. Både för honom själv och för dem. Tillfälliga förbindelser har i grunden aldrig varit något för mig. Det kostar helt enkelt för mycket i förhållande till vad det ger.

Under den sommaren och för övrigt annars också gjorde vi båda ändlösa utsvävningar. Fester avlöste varandra och danskrogarna tycktes som om de vore vårt andra hem. Trots att han hade sin flickvän Lena hade Roger alltid några affärer på gång på sidan om.

En helg kom Lena ned till oss på besök. Hon hade sin syster med sig och de skulle stanna över helgen. Det var trevligt. Jag fick genast ett gott öga till systern. Vi fyllde helgen med sol och bad och på kvällarna god mat och vin. Livet lekte för mig men med Roger var det annorlunda. Han och hans flickvän kom snart på kant med varandra. Jag tänkte inte så mycket på det men uppmärksammade att deras relation inte var den bästa. Snart var helgen slut och de reste tillbaka.

Veckan efteråt ringer Lena och bjuder mig på fest i Katrineholm nästkommande helg. Eftersom jag är spontaniteten själv tackar jag ja till inbjudan omgående. I tankarna finns ett tänkbart möte med Lenas syster. När jag kommer till den så kallade festen visar det sig att de enda närvarande är Lena och hennes syster. Jag tänker inte så mycket på det utan gör det bästa av situationen. Vi har tillsammans en trevlig kväll och avslutar den på en av Katrineholms dansställen.

I planeringen fanns att jag skulle övernatta hos Lena. Hennes syster försvann från krogen och kvällen under ett tidigt skede och kvar var jag och Lena. Vi blev båda berusade under kvällen och tog oss under småtimmarna hem till henne. Vad som händer då är att hon chockar mig fullständigt genom att bjuda mig att sova i hennes säng. Då jag är både blyg och gentleman har jag avsevärda invändningar men låter mig övertalas efter en stund.

Att sova bredvid en kvinna var inte ett lika dominerande inslag i mitt liv som för min vän Roger. Vi delade säng. Under nattens timmar. När berusning och sömndruckenhet blandas i en märklig kompott finner vi varandra i våra armar. Hon är noga att tala om att hennes relation med Roger är slut och min lust till henne tar överhanden. Jag far tillbaka till Uddevalla på morgonen och vill träffa henne igen.

Sista månaden fortsätter som förut. Jag och Roger arbetar flitigt på med våra patienter och fyller våra helger med fest. När sommaren är slut flyttar jag in till Lena. Min vänskap med Roger naggas hårt i kanten. Det går över ett år innan vi ses igen.

Med Lena skapar jag ett företag som ger mig en helt ny dimension på livet. Pengar, glamour och hårt arbete fyller det följande året. Mer om det en annan gång.
Prosa (Kortnovell) av zwitch VIP
Läst 41 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2024-02-06 20:43Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

zwitch VIP