Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


En mans passivitet

 

Jag rör mig still!

Jag lever still!

 

Passivt!

 

Tankarna inom mig rör sig aktiv!

Drömmen inom mig rör sig aktiv!

 

Aktivist!

 

Jag som tankarna rör på sig passivaktiva

Jag som drömmen rör på sig aktivpassiv

 

Passaktiv!

 

Från ett aktiv liv till ett passivt liv i Sveriges tvingades jag till

Från fruktbart till ej fruktbart liv tvingades jag till av samhället

 

Mans passivitet antagligen är mans egen fel

Eller samhällets och demokratis fel

 

För tjugofem år sedan kom jag till ditt Sverige som flykting

Hade med mig mina nya drömmar i det nya landet

 

Hade med mig mina mellanstadiet och gymnasiet betyg

Stämplade från utbildningsministeriet i Irak

Och den brittiska ambassaden (tänkte plugga vidare) i Bagdad

 

Och min Medical Assistant (under läkare) betyg (högt diplom)

Tre års utbildning på hög skola i Basra i södra Irak

 

Jag skickade mina betyg till Socialstyrelsen och fick feta,

Att Sverige inte har sådana utbildning

 

Att jag kan jobba som vårdbiträde ej mer

Vårdbiträde jobb som krävde noll utbildning då tiden

 

 Min utbildning i Irak ger mig rätt att jobba som läkare

I små orter över hela Irak

 

Kan skriva recept, blodprov, röntgning etc lika med en läkare

Utför små kirurgiska operationer i kliniken jag jobbar i

 

Från en väl utbildad människa till analfabetisk i Sverige blev jag

 

Min passivitet i Sverige är svenskarnas FEL och ansvar

Är demokratis hån till icke blonda människor

 

Och du efter tjugofem år i det nya landet

Har Sverige/ demokrati misslyckat att tvång demokratisera mig

 

Tvärtom förvandlade mig till en Anti demokrat!

Ingen vill vara demokrat än de som har demokratin som sin religion




Fri vers av Naji Yaaqoub VIP
Läst 23 gånger
Publicerad 2024-02-12 11:30



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Naji Yaaqoub VIP