Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Iltalehti idag


Att förvrida ett huvud



19-åriga Alina, som bor i byn Nizhni Tagil i Ryssland, tillbringade sin tid som vilken ung människa som helst som bor i en avlägsen by. Alina tittade på westernfilmer, använde en iPhone och drömde om storstadslivet i Moskva.

Sedan förändrades något. Nu, enligt Alinas åsikt, måste Ukraina "förgöras" och president Vladimir Putin är "Guds gåva". Alina delar frenetiskt med sig av publikationer på sociala medier som är direkt från Kremls propagandamaskin. Enligt Alinas åsikt var ryska soldaters massmord på ukrainare i Bucha "berättigat", och hon önskar ett folkmord på homosexuella.

På kort tid har hon blivit ett fascismens språkrör.

Historikern och forskaren Ian Garner utforskar denna fråga i sin senaste bok, Generation Z — Rysslands fascistiska ungdoms- och barnsoldater.

De senaste åren har det skett en chockerande vändning mot nationalism och fascism bland rysk ungdom, beskriver Garner. Enligt forskaren är den nya generationen mer våldsam och ideologisk än någonsin tidigare.

Om den unge inte håller med andra görs han själv till djävulen, säger Garner.

– Då är man i statens ögon korrumperad av västländer, en pedofil och Satan själv. Skämtar inte, det är hemskt. Och jag överdriver inte ens, säger Garner.

– Det här är direkta citat från Putins tal till unga.

En ryss som tillhör en sexuell minoritet och könsminoritet fruktar nu för sitt liv. Han kan bli förföljd, han kan gripas eller polisen kan slå honom, säger Garner.

– Och polisen kommer inte att slå honom för att han är homofob. Men för att regeringen uppmuntrar det.




Övriga genrer (Översättning) av Gunnar Hilén VIP
Läst 44 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2024-02-27 07:38



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Kanske en längtan efter gud.....?
2024-03-01

  smultronbergen VIP

Tänk om vi fick lite av Rysslands idealism och upprensning i sociala
medier . Så där lite lagom och lite
mindre av väst. Att det fanns andra
politiska frågor än HBTQ bara en liten
liten ilska över arbetsgivaren makt o
denna tidevarvs övertro på individen.
2024-02-29
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP