Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Skymning vid kärret

Det skymmer på vid kärret,
medan tanken söker ljus
kring tiden som försvann.

Många vintrar har jag vandrat hit
och stuckit hål på isen,
talat till min spegelbild i vaken.

Aldrig fick jag något svar
på vad som drev mig bort
från breda vägen,
till stigen mellan snåren.

Jag ville vandra
som den jag innerst inne var,
som den jag föddes till,
men tvingades ifrån.

Men själen föll, drogs ner i träsket,
av teorier och akademiska meriter.
Hotades till döds av syrebrist.

Så kom arvet,
och förde mig tillbaka.
Inga pengar, men ett hem,
ett barndomshem av minnen,
och krav på omsorg
och praktiska bestyr.

Jag ville behålla oss två,
mitt hem och mig,
i skön förening.
Men slitet blev en flykt,
en irrfärd utan mål,
allt längre bort
från dit jag ville nå.

Jag vandrar åter
i Svartdalens skogar,
på stigar där jag känner
varje sten och rot.
Ser på de döende träden,
där spillkråkorna härjat,
stannar i sluttningen mot söder,
där blåsippan trevar bland löven.

I skymningens vita sken,
klarnar mitt öga.
Insikten stiger medan solen sjunker.
Det är tecknet,
och jag fattar ett avgörande beslut.

Jag bryter upp och säljer mitt arv,
överger en bit av mig själv,
för att vinna något större.
Det är orden som måste ut,
organisera sig,
och leverera en berättelse.

Jag tar farväl av er,
min skog och mitt hem.
Det skär och blöder i mig,
men jag är på väg,
till mitt riktiga hem,
längst därinne,
där anden härskar
utan gräns.




Fri vers av Åsa Henriksson VIP
Läst 352 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2024-03-14 13:46



Bookmark and Share


  Kungskobran VIP
“Dags att bryta upp för alltid utan smärta” …….
2024-03-25

  Evelyn Falk Möller VIP
Tack för en underbar dikt, som jag tar till mig av hela mitt hjärta.
Håller helt med både Gunnar Hilén och Ulf Lundin i deras ord men behöver få tillägga att längs radernas väg sörjer min själ när den inser vilket pris du måste betala, men hissnar när jag inser styrkan du bär i att vara beredd att göra det för att vinna det som är rätt för dig.
2024-03-24

  Ulf Lundin VIP
Otroligt skört beskrivet, uppbrott och resa mot ännu outforskade marker med en oanad skönhet, andens hem.
2024-03-16

  Gunnar Hilén VIP
Det är bara så fantastiskt bra beskrivet, denna mentala vandring från något nu uttjänt till något nytt...till något gammalt som legat och väntat. Det sanna jaget.
2024-03-14
  > Nästa text
< Föregående

Åsa Henriksson
Åsa Henriksson VIP