Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Går här och skrotar

 

I

Går här och skrotar

skrapar färg från hundraårsväggarna

 

känner svindeln

inte bara för himmelshöjden

utan också för att tiden

även en solskensdag

är en brunn ner i det svarta

 

ett hål utan botten, utan början och utan slut

 

och allt kött är hö

 

och allt går över

 

från stunden mellan ett hjärtslag

och nästa,

eller inget alls

 

 

och jag lever i flagorna

från gångna decenniers

målande mästare

 

står på stegen

för att nå ändå upp till nocken,

för att göra rent, för att göra det torra träet

grått och naket

 

II

Där uppe flyger svarta kajor

från susande björkar

till skorstenspipornas trånga grottor

 

och de ser på mig

 

och om de kunde så skulle de le

åt den som tror sig kunna flyga

utan vingar, utan fjädrar

 

 

och jag tänker på Mars och på asteroiderna

som kanske kommer på besök en dag

när vi inte har något kaffe hemma

det som man ju alltid skall ha i skafferiet,

för oväntade gäster

är också gäster

 

och en dag med ljusa lätta moln

och ljumma brisar är ljuvlig som

en midsommarbrud

 

och mörkret kommer väl så småningom,

för både bröllopsfesten

och avgrunden

 

för onda och för goda,

för kajorna och för Cassiopeja,

för de som en gång målat den vägg gul

som jag nu istället tänkt mig

som en sixtinsk regnbågsfresk

 

 

och jag känner att hjärtat slår

så länge som det slår

 

jag hör röster från grannbyn

och från någon kosmisk nova

som slutat sina dagar i det stora fyrverkeriet

 

och det är nog Anders i Koja

som talar om tipsvinsten

och hans röst som vinden bär

över stock och sten,

berg och dal,

glupande vargar och gudalika får,

 

och jag går här och skrotar,

står här och skrapar,

lever och andas som jag alltid gjort

så länge jag minns,

 

älskar och drömmer,

saknar

och kommer ihåg

 

medan färgen faller

och sekunderna och minuterna

med den

 

 

 

 




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 51 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2024-05-23 20:22



Bookmark and Share


  Öknens Ros VIP
Fint diktat om tillvarons händelser, stort som smått.
2024-05-24

  Dreamcatcherpoetry
Ljuvliga metaphorer, snyggt skrivet!
2024-05-23
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP