Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ett ko-kåseri ur verkligheten


Hon skadade sin kalv

Hur kan en mamma skada sin egen avkomma? Jag tycker att bara frågan i sig skrämmer. Ens egen mamma är ju den, ihela världen, som man vill kunna lita på. Inte bli skadad av. Så ska det inte vara.
En mamma ska ge trygghet, värme, närhet och omtanke.
Men denna mor orkade inte vara tillräcligt uppmärksam. Hon brast i sitt ansvar. Hon skadade sin kalv. Om hon var lika förtvivlad som jag, vet jag inte. Hon visade inget. Hon var för trött.
Den lilla för tidigt födda kalven, låg nerbäddad i halmen. På andra sidan låg tvillingsystern, lika liten, svag och nerbäddad. Kanske skulle mamman, den 600 kilo stora kon bara vända sig om.
När hon trampade på hans bakben, som bröts, strax ovanför hasen.
Han försökte tappert ställa sig upp för att dia, när jag såg vad som hänt. Efter att rådgjort med veterinären, som sa att det inte går att läka. Avlivades kalven i halmen och är nu begravd.
När sånt här händer, känner jag vemod. Över kalven, över kon, över alla som dör en för tidig död eller dör \"helt i onödan\".
Helt självklart kommer frågan; Varför?
Den frågan försöker jag alltid få ett svar på om det är möjligt. Kanske kan jag som djurskötare lära mig något. Öka min kunskap. Kanske undvika att det händer igen.
Tvillingar föds ofta lite för tidigt, men brukar var större och starkare vid födsel. Men denna ko, har jag nu fått reda på, hade en tumör i magen.
DET är troligen orsaken till hela händelsen.
Kanske är det ofta så om det går galet för vår mänskliga barn, att modern inte orkade. Inte orkade ge den trygghet, värme och omtanke, som våra söner och döttrar behöver.
Många gånger finns nog ett svar på frågan, Varför?
Så vi har alla en viktig uppgift att hjälpa de mörar som inte orkar.
Så att de inte skadar sina barn.




Prosa (Novell) av suzanne frik larsson
Läst 257 gånger
Publicerad 2006-11-25 21:53



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

suzanne frik larsson