Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Ser äldre par hand i hand - då känns saknaden värst.


Minnesord om kärlekEfter att ha levt ett år i synd - beslöt vi oss att ingå äktenskap. I nästa vecka är det 45 år sedan.
Anny är född i Danmark och talar därför av naturliga skäl danska. Halva vårt strävsamma liv har vi jobbat i grannlandet och därför präglas vi av skandinaviska.

Borgmästaren som fick förtroendet att förena oss två till ett - sade med hög klar röst. \"Nu skall Ni älska varandra i nöd och lust.\"

Detta har Anny översatt till : \"när hon har lust.\"
Ännu har ingen behövt stå för nöden. \"Ta i träd.\" eller på danska: \"sju - nio - tretton.\"

In i det äkta ståndet behöll vi båda våra hobbys. Hon älskade att inreda - byta möbler - gardiner med mera. Eftersom jobbet var på olika platser hade vi 21 olika adresser under de första 30 åren. Jag bytte bilar - 21 stycken under samma tid. Det gick bra så till vida - hon åkte i min bil och jag levde i hennes bostad. Vi hade gemensam vårdnad - detta framgick tydligast då det var dags för städning.

Så småningom blev det klart för oss båda att toppen var nådd och det bar ned för backen. Då beslöt vi oss för ett mera stadgat liv. De sista femton åren har det bara varit en bil och en adress. Klockan har ingen betydelse - vi skiljer bara på ljus och mörker. Läkarbesöken sker med jämna mellanrum. Hustrun belastar inte staten med medicinförbrukning - jag däremot har en dagligt förbrukning.

Olika råd får man ju också vid dessa besök. Promenader - en timma - fem dagar i veckan - är ett måste i vår ålder säger vår husläkare. Nu har vi tidningen \"Pensionären\" och det framgår att ett samlag motsvarar en timmas promenad. Detta råd använder vi vintertid - så slipper man titta ut för att se hur man skall klä sig efter vädret. Nu är det tvärtom. Ingen paraply och ingen käpp behövs.

Halva tidningen ger råd om hur vi skall bli äldre andra halvan kan översättas ungefär så här:
\"Varför gå omkring halvdöd - när vi ordnar en stilfull begravning till billigt pris.\"

Allt har gått så lugnt och fint ända tills igår. Hemma hos sonen fanns en kaffemaskin som kvinnan i mitt liv måste ha. Jag köpte en och priset blev en chock. 1.500:- och fem års garanti. Nu måste vi lägga om levnadsstil och undvika allt som ligger i riskzonen för att inte gå miste om garantitiden. Ja det blir ett problem - men det har ju löst sig tidigare och som vi brukar säga: \"Den som lever får se.\"

Ovanstående skrevs för fem år sedan. Nu när jag vet hur det blev skriner jag inga lustigheter om framtiden. Lever i nuet.

Mormor: ” Ingen vet vad dagen har till oss förrän solen gått ner. ”

Firade vår Guldbröllopsdag 19/2 - 07 ensam på ett hotellrum i Egypten.
Prosa (Novell) av Lennart Ekman
Läst 892 gånger och applåderad av 3 personer
Utvald text
Publicerad 2007-01-28 22:42Bookmark and Share


  Myself
det är med kraft du levererar din berättelse,jag blev gripen direkt.
2007-08-14

  Laijza
Mycket fint och nyanserat berättat. Fängslades omedelbart. Bra gjort:)
2007-08-14

  Albert
Å vad jag saknar dig Lennart!
Det var alltid så spännande att se vad du hittat på i dina berättelser

nu får man läsa om dem med jämna mellanrum
å vad jag saknar dig Lennart! du älskade din Anny så vackert
2007-08-14

  stella
Du fängslar mig med denna!
2007-08-13

  Christer Eriksson
väldigt vackert beskrivet, att få med tidens uppätande av livet, på ett melankoniskt och humoristiskt sätt, blir givande. inget är ju för evigt. det vet vi och det vi vet, som vi vet, glömmer vi ibland.

så lennart, jag lyfter på hatten för denna text. jag tror ju inte på det där med att vi lever vidare någonstans, men om vi nu gör så tycker jag detta var bra och personligt skrivet... så du vet.
2007-08-13

  Agnes VIP
Jag ser det som en fin gest att Lennarts vackra text om sin fru Anny blir redaktionens val. Anny avled för knappt ett år sedan efter en tids sjukdom och Lennart själv somnade in den 31 mars i år.

Jag ser dem hand i hand, där på andra sidan!
2007-08-13

    Oprofessionell
jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, då texten gjorde mig stum eller ja lam eller något. Man berörs verkligen på vissa ställen som sista delen av texten. mycket bra gjort.
2007-08-13

  -Ulla Tilemo- VIP
Texten träffar mig som blixten! Mitt hjärta skriker av l ä n g t a n och min ensamma bröllopsnatt den 1 aug i år blev nummer 2. Du har SÅ mycket värme och din beskrivning är så skickligt gjord. Jag bokmärker den för att läsa många gånger. Känna igen mig, gråta och längta. Det gör verkligen ont att se andra få bli gamla ihop.
TACK för allt du delar med dig i denna fina text.
2007-08-13

  Attimi
och man önskar att man kunde fa behalla dem alltid...
2007-01-31

  Attimi
Härligt kvickt. Gillar din beskrivning av relationen skarpt. Sa ska det vara. Finns nagra riktiga guldkorn. Gemensam vardnad om hemmet och bilen ;)
2007-01-31
  > Nästa text
< Föregående

Lennart Ekman
Lennart Ekman