Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Människors förmåga att tillskaffa sig makt över andra och förslava kroppar och själar


I Armeniens dimhöljda berg står världens äldsta kyrkor

Tungt januari dis hänger
över tidernas födelse
drömmarna bortom
horisontens dimhöljda portar
lockar mina berövade sinnen

bakom Tv-rutans fåfägna flimmer
älskar mobiltelefonimanin
med världsapatin

i Egypten finns symboler
över mänsklighetens hierarkier,
pyramider som visualiserar hur de
breda massorna bär de få på toppen

och

jag minns så tydligt en liten indianflickas
kuvade blick på en buss i Chiapas


som om det alltid måste finnas en överhet,
en överlägsenhet som
dikterar existensens villkor
och sätter livets ramar

och

korsfararna dödade
och förslavade i guds namn


när jag tittar mig spegeln
brukar jag stänga ena ögat
för att försöka utskönja någon
slag skönhet och se allt
ur ett annat perspektiv

kanske måste man ibland
sluta ögonen för att kunna se
och jag tänker att allt är
nog vackrare på avstånd

och

i Armeniens dimhöljda berg
står världens äldsta kyrkor


där bortom oåtkomliga dalars
hemlighetsfulla djup sägs det att
att en uråldrig kraft snart ska födas

en kraft mäktig nog att
decentralisera själsliga maktcentra

en kraft mäktig nog att
riva murar och mänskliga pyramider

så jag lämnar
min vilja,
min kraft,
min själ,
all min otillräckliga mänsklighet
till din gudomliga fullkomlighet




Fri vers av Mackan
Läst 1112 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-01-31 12:37



Bookmark and Share


  Sanchez VIP
uf, det här är verkligen en mäktig dikt
snygg, levande språk, resan du tar oss igenom är intressant och t.o.m. lärorik.
jag fångades också av flickan i Chiapas
2007-02-02

  wayward - taiga
Ja Mackan.

Du skänker i ditt språk och i dina formuleringar
en extra dimension, som gör det extra värt att
plocka bland texterna här...

Tack för de små gripbara bildklippen
(som indianflickans blick)
-och alla större, mer svåra att begripa..
2007-01-31

    Bim
Åh så galant kraftfullt och helt makalöst bra!Hälsn.Bim
2007-01-31

  Gawain VIP
mmm... djupt insiktsfullt, laddat med rikorderligaste känsla. Sluter mina ögon och ser... *fantastisk*
2007-01-31
  > Nästa text
< Föregående

Mackan
Mackan