Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Maneter - Vackra, men också farliga

 

 

Maneter - Vackra men Farliga

 

Maneter

många tyckes

naturen borde oss bespara

medan andra ser

dem som vackra, nyttiga

och ur estetiskt synpunkt underbara

Öronmanet

vars svaga nässelgift

för människornas hud ej alls kännes

och brännmanet

röd, med sina långa trådar

mot vår nakna hud ordentligt brännes.

Och bland kubmaneter

det en för mänskan livsfarlig art

som dock endast på vårt södra halvklot finnes

Chirónax flexéri

även kallad havsgeting

och som människor döda kan, om jag rätt minnes

Likt nebulosan

som flyter omkring

i universums kalla eter

är den ett konstverk

en artistisk skulptur

ett mästerverk ibland maneter

Genomskinlig

mycket svår att se

den ger, om en mänska den berör

väldig smärta

andnöd, svag och hastig puls

och leder, uti svåra fall, till att hon dör




Fri vers av Carl O Andersson
Läst 591 gånger
Publicerad 2007-02-12 11:01

Författaren Carl O Andersson gick bort 2017. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  -Ulla Tilemo- VIP
En gång när jag trodde att öronmaneter inte kändes när de landade på huden, hade vi manetkrig och skojade och hade de som baskrar på huvudet. De är ju inga brännmaneter. Nä nä.....
men jag lovar att i mängd så var huden illröd och brännande.
Din text ger mig sommarlängtan....
2008-02-01

  DanSan
*****************************
Som sagt Olle gammal är äldst!!!

Underbar Marin innblick här . . .

Underbart vackert diktat och knåpat!

Jag gillar maneter men inte när man

hoppar i sjön utan att titta efter först!

Besr wishes, Dan

******************************
2007-02-12

    Den Mörke Främlingen
Det här var ett intressant ämne, och att du fick den till att rimma var finurligt. Alltid matnyttigt att läsa lite varierade dikter och den här var i en klass för sig.

Maneter, bara tanken...

Mvh
/S
2007-02-12
  > Nästa text
< Föregående

Carl O Andersson
Carl O Andersson