Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tanken var att denna skulle läsas upp som estrada, men det blev aldrig av. hade det funkat? Jag har själv aldrig provat...


Jag tror på människan

Jag tror inte på kvinnan.
Jag tror inte på mannen.

Jag tror på människan!

Och inte som ett dåligt bidrag i schlagerfestivalen
Nej, livet är inte en schlager

Själv tycker jag ingenting i frågan och står gärna över en genre

Men slå du din tärning
Själv står jag helst över även nästa kast
Gärna också människans simpla underhållning
Kopplad och förväxlad med döden och livet
Och meningen och tron

Men själv tycker jag nog ingenting

Vad tycker du?
Knappast roterar väl våra tankar i samma grader

Om jag ställer en fråga
Vad vill du uppnå i ditt samhälle?
Försöker du uppnå mirakel i andras?

Själv skulle jag tycka att rättvisa vore bra
Men det är uttjatat
Och ingen förstår längre vad ens rätt betyder


Hur var du när du var liten?
Var du verkligen du, eller hade du bara blivit lärd att vara sån?
Hade någon tvingat in dig i en roll?
Vantrivdes du?
Eller hade du bara inte vetskap om något annat…

Sluta skyll på någon annan

Fatta att det är nu du lever, jag också, och ja, vad ska jag säga
Men nog visste du vad lycka var
Hade du annars varit här
Idag? Igår? Ses vi imorgon?

Men klaga du, det var säkert skit
Bre på du
Om det känns bättre så
Skyll ifrån dig!

Jag ska alltid lyssna på dig
Men ljug för fan inte!

Kämpar du för det du tror på?
När du sitter ensam i kollektiv
Och predikar, om rätt och fel, om moral och kultur
Försökte du kanske, men gav upp, överrumplades
av storhet i världen och verkligheten

Är du jämlikare med båda vågskålarna lika tunga
och ett sinne lika opartiskt som vågen själv?
Har du förmågan att sätta dig in i alla människors
sinnen, tankar och känslor?


Är du unik i dig själv, eller försöker du desperat vara det på utsidan?
En egocentrisk fasad,
påkostad, påverkad och perfekt

beter du dig som du borde, är du som du borde
Vad gör du för dina medmänniskor och vad förväntar du dig av dem


Vem du än föds som eller tillåter dig själv att bli
Sluta aldrig tänka, sluta aldrig fråga
Kasta du dina slumpens tärningar
Bli inte naiv, gräset är inte alltid grönare på andra sidan

Jag tror inte på kvinnan
Jag tror inte på mannen
Jag tror på människan
Och jag tycker mycket men genre, det står jag gärna över




Fri vers av essen
Läst 441 gånger
Publicerad 2007-06-11 23:58



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

essen