Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Inte så bitter som den låter Inte så förlåtande som den ger ton Inte så nära så man gråter Inte så avlägsen som den gamla tron


Påfågeltuppen

Du säger dig vara mera värd, för du är äkta..
Du säger dig ha större rätt, för du hör till..

Men säg mig du påfågeltupp..
Är du mera släkt med din morfar,
än vad jag är med min?

Berätta för mig du herde..
Är din farfar dig närmare,
än vad jag är till min?

Att ni fanns för generationer sedan..
Hindrar det att vi fanns med?
Att ni utövade er ranchdrift..
Förringar det vår väg?

Vi var här innan tiden fanns..
Ur isen tinade vi fram..
Ni kom när farfar var 11..
Hur urminnes är det?

När du sitter på min morfars sten,
på den mark du nu kallar din.
För då upp i din tanke..
Att där uppe i det norra..
Står din egen morfars sten..

Alla har vi rötter..
Synd att du mina tog..
Och att du sedan säger åt mig..
Att min tillhörighet inte är nog god..

Den dagen vi in i saivo vandrar..
Inför förfädernas råd vi alla skola svara..

Hoppas din förklaring blir god..

Du påfågel på min jord..




Prosa (Prosapoesi) av Tjärkat
Läst 1150 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2007-10-15 09:53



Bookmark and Share


  aol
så fint komponerat gillas
2008-03-19

  Björn Karlsson
Nu tycker jag om skarpa tungors mål
du förvaltar lyriken med stor känsla

Tack för att du tar bladet från mun
fasten stor svensk jag är och mycket ung i min kultur
2007-10-23

  Peter Matsa
Mycket bra skildrat av tankar kring samisk samtid

fint komponerat!
2007-10-15

    Lena Nilsson
Den här bokmärker jag och läser igen!
Poesi med äkta klangbotten!
2007-10-15
  > Nästa text
< Föregående

Tjärkat
Tjärkat