Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Få upp den

Nu är det dags
att knyta sig
för morgondagen
vila sig
för att få energi
till kroppen
så jag orkar
få oppén




Övriga genrer av Eva Enjebo/Drugge VIP
Läst 290 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-12-18 23:22



Bookmark and Share


  alfa VIP
Lägg an , sikta....
2007-12-19

  पिWhite Eagleॡ gästas av &#
- Få upp den -

( en titel som är direkt talande , således en önskan att något skall upp. Som att gå upp ur sängen, upp för trappan, upp för stegen, eller bara uppåt någonstans. Eftersom det är en \" den \" så blir det än mer spännande för läsaren, eftersom detta skapar en sublim magi - VAD är det, som skall upp ? )



Nu är det dags


( en tidsenhet, en rymd mellan två reläer och något vankas i beslutsamhet; nu är det DAGS. En mer eller mindre attityd till ett viljegörande.- nu är det ganska så beslutsamt )


att knyta sig


( ganska så klardefinierad bild, över hur något knyter sig, drar sig ned under täcket, möjligen knyter sig själv med snören och rep, det sistnämnda en mer surreal skildring där metaforismen kampar om behållningen att få dra sig undan, tillbaka, men mer i fosterställning)


för morgondagen


( ännu en tidsangivelse, och man se det magnifika i textens kronologi, hur det sakta men säkert f ö r läsarens tidsgambit framåt, med små små signifikanta marginaler. Extremt genuint )


vila sig


( en plötslig reträtt, men samtidigt en trötthet som ber om rest och sovande kontemplation, ett snyggt inbryt som mer eller mindre låter diktens du - att få ta ett nytt djupt andetag, önskan )


för att få energi


( motivet, chocken, ursprunget, något att hämtas inför och veta om intentionen bakom vila sig, och här ser man hur texten nu drar ihop sig, pumpar som ett hjärta, tillfälligt men med gemensamma sammanvävda trådar,)


till kroppen

( atlasbild, muskulaturens geografi, samvetet, )


så jag orkar


( emotionsbenägen metafor, häri ligger den sista grunden för texten basala kriterier - vilket gör den än mer unik i sitt slag, frågan för läsaren hämtar sig fragmentariskt; vad är det som inte orkas ? vad har hänt? och varför blev det så ? )



få oppén



( och just det där sista växer med hela textens kreativa norm, ett klart anslag för den yttersta fasen; att något borde \" få upp \"
genialt rimtransformation och briljant dialektalt slutskildrat )
2007-12-19

  Inkarasilas
Hoho! Fnissanfall!
2007-12-19

    Göte Holmlund
hahaha vansinnigt skoj
2007-12-19
  > Nästa text
< Föregående

Eva Enjebo/Drugge
Eva Enjebo/Drugge VIP

Mina favoriter
Plågsamt