Är människorna här lika små som sina bilar...?" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Är människorna här lika små som sina bilar...?


Och medan barnet i dig växte upp alltmer, satte du ord på vår kärnfråga

 

Högt däruppe

i utkikstornet

ser vi hur bilarna kryper fram

som små, små skalbaggar

i köer

längs stadskartans vägnät

 

då trycker du mitt pekfinger

med din lilla hand

ser upp på mig och säger

 

"mamma, i den här staden har de leksaksbilar

på sina vägar"

 

och du undrar om människorna här

är lika små

som sina bilar

 

och om deras ögon som är så små

kan se

ända upp till oss

 

ord räcker inte

inte då 

för att förklara

 

men när vi fem år senare står på torget där nere

och tittar upp mot människorna i tornet

förstår du och säger underfundigt

 

"är vi lika små i deras ögon

som de i våra?"

 

 

© Birgitta Wäppling, 2 januari 2008




Fri vers av © Birgitta Wäppling VIP
Läst 652 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2008-01-25 22:16



Bookmark and Share


    wilja
mycket stark igenkänning när jag läser. fint skildrat, hur avstånd kan få företeelser att uppfattas på helt olika sätt. ibland verkar det vara som skalbaggar, eller som små leksaker.. ibland som något så avlägset så att det ter sig nästintill overkligt. fick omedelbart samma känsla som när jag läste en annan poets text här: http://poeter.se/viewText.php?textId=437276
bra slutknorrande frågeställning!

2008-01-27

    alicia79
Bokmärkning!!

Tycker särskilt om slutraderna:

\"är vi lika små i deras ögon

som de i våra?\"
2008-01-26

  Michaela Dutius
Underbara femårsfunderingar (och tio) i poetisk form
2008-01-26

    snöö
Så härligt du beskriver barnets tankar. En underbar text.
2008-01-26

  DanSan
****************************

Starkt ordat vännen! Det här blir
både *BOKMÄRKE och APPLÅD*


****************************
2008-01-26

    ej medlem längre
oh fan va säkert skrivit det här är!!
kan inte göra nåt annat än att älska den här dikten!
2008-01-26

  Åsa Gustavsson VIP
En del av oss lär oss aldrig perspektivens betydelse... Fantastisk text!!
2008-01-26

  Lillasyster F
Vilka perspektiv! Och vilken liten filosof du hade med dig i tornet och på torget. Tänk omman kunde få tillbaka barnets förundran över världen och kasta bort litegrann av det där snusförnuftiga tänkandet...
Du skriver en riktig pärla här!
2008-01-25

  isabel louise
det sista citatet är helt underbart!
2008-01-25
  > Nästa text
< Föregående

© Birgitta Wäppling VIP