Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det är rätt att göra uppror!


Marxister är materialister filosofiskt
De utgår från att det är människors
materiella tillvaro som styr deras tankar
och inte Gud eller någon annan
Högre Makt

Men Marx gav också tankarna
en självständig kraft att påverka
det materiella
Han inspirerades därvid mycket av Hegel
och kallade sin kunskapsteori
dialektisk materialism
Där har vi Mediernas Makt...

Mao sammanfattade marxismen
i uppmaningen: Det är rätt att göra uppror!
Det är också titeln på min roman från 1970
I DN recenserade Bengt Holmqvist den ironiskt
under rubriken: Mäster Claes stora gröna

Mao lärde också att vi ska känna oss
uppmuntrade när fienden angriper oss
Då är vi på rätt väg
Något att tänka på när vi blir refuserade
av multiförlag myndigheter och kapital!?
Eller när käresten gör slut...

Men är dom verkligen fiender eller är vi
bara \"den kungliga svenska avundsjukan\"?
Fråga Guillou och Mankell?
Dom skulle väl bara skruva på sig och säga:
Finns det maoister fortfarande i detta
Marknadssamhälle?

I alla fall refuserar Bonniers och Norstedts
nästan all poesi som förhoppningsfulla
människor tillhandahåller med argumentet
Ingen läser ändå poesi idag hävdar vår marknadsavdelning
(utom estradpoeter förstås - min anmärkning)
Men det är vi som rår över stipendierna
och litteraturhistorien och därmed
odödligheten

Hur kan dom veta det?!
Och vad är i så fall odödligheten värd?

Vi vet: Allt förändras - och du kan aldrig
stiga ned i samma älv!
Så vi skriver och läser och struntar
i stort sett i dom
Eller hur?




Fri vers av claes fredelius
Läst 320 gånger
Publicerad 2008-01-30 05:12



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Mao lärde också att vi ska känna oss
uppmuntrade när fienden angriper oss
Då är vi på rätt väg

Detta lärde även Jesus. Han sade: Ve er när världen talar väl om er.

Därför blir jag misstänksam när alla applåderar Frälsningsarméns soppkök.

Till yttermera visso var jag själv maoist. Innan jag bytte rorsman. 1984.
2008-01-30
  > Nästa text
< Föregående

claes fredelius
claes fredelius