Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Minnen från barndomen i skuggan av dessa förvridna schlagertider


Främling i gyllene skor

Blixtar från nattliga tåg
skär genom den elektriska gryningen
och lyser upp fotografiet på en förfluten sommar
då jag tre år gammal, sjöng ”Främling” i ett soligt Bordeaux

och jag minns mina gyllene skor
som min mamma köpte till mig och
som bröderna Hereis på något sätt hade fått nys om

och sommarpartyt på stranden
vid Atlantkusten
där vågorna var flera hundra meter höga
och vindruvsrankorna oändligt långa

det var på den tiden
när vi hade snö i Skåne
och sundet frös till is så
att jag och Emil och hans pappa nästan
kunde gå till Danmark, där dom
gamla gubbarna var jätte röda i ansiktet
av all röd korv och all svart guld öl
och till och med vi sjöng vi är röde, vi är vide

när jag tänker tillbaka på denna tid
så känns avståndet
mellan mina fotspår
och hemkomsten lite mindre
och jag funderar ofta på varför
vi som vuxna förlorar denna känsla
av helhet och sammanhang

nu består världen bara av fragment
och pusselbitar som inte passar ihop
och jag känner inte längre igen
pojken på fotografiet

han har blivit en främling i gyllene skor








Fri vers av Mackan
Läst 764 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2008-03-06 09:05



Bookmark and Share


  H. Karla
*Funderar en stund*
Vet inte riktigt hur jag ska uttrycka det men denna dikt grep tag i hjärttrakten. Från en färgglad strand där allt var leenden och solsken, till en dunkel förvirring. Det är sorgligt att tappa bort barnet inom sig.
2008-03-11
  > Nästa text
< Föregående

Mackan
Mackan