Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Vetenskapstro - en ny religion


Vetenskapen kan ge svar på mycket, men inte allt.

De vetenskapstroende menar dock att vetenskapen kan ge svar även på människans mest grundläggande existensiella frågor.

De menar att hela universum och allt som finns i det, inklusive människan, är tillkommet av en slump.

Att vi har de olika personligheter och egenskaper vi har beror på den blinda slumpen, liksom i vilken miljö och i vilken tidsålder vi föds.

Att det inte finns något liv efter döden och ingen som helst andlig verklighet.

Att det alltså inte finns någon underliggande mening med någonting.

En sådan tro gör hela tillvaron meningslös.

Då är det knappast något att förundra sig över att de flesta människor tror på något annat. Att allt finns av en anledning och att det finns en mening med våra liv. Att det finns en större verklighet bakom den man kan uppleva med sina fem sinnen.

Ändå förundrar sig de rent vetenskapstroende över just det. De menar att det är vidskeplighet och dumhet att tro på något annat än vetenskapen, och att vi i vår upplysta tid verkligen borde göra oss av med det som de anser är gamla förlegade föreställningar. De rent av förfäras över att folk \"inte har kommit längre\".

En del religiösa sekter kännetecknas av intolerans mot oliktänkande, det är sant. Men jag menar att vetenskapstron är som en egen religion (observera: vetenskapstron, inte vetenskapen i sig). Och de sant vetenskapstroende - man kan rent av kalla dem vetenskapsextremister - är som medlemmar i en liten sekt (för de är faktiskt inte så många - inte ens i det sekulariserade Sverige). Och precis som i andra sekter så tycker de att de själva sitter inne med Sanningen, och de andra, som tycker annorlunda, är vilseförda stackare. De har dessutom ofta en aggressiv och intolerant attityd mot allt och alla som kan hota den egna tron, något som är vanligt inom många sekter.

Så precis det som de avskyr är precis det som de liknar. Det är bara innehållet i deras lära som skiljer dem från andra sekter. Och när det gäller den andliga världens vara eller inte vara är det inte vetenskapligt bevisat varken att den finns eller inte finns. De vetenskapstroende tror att den inte finns. Så det är just en tro det är frågan om... fast de själva skyr det ordet.
Övriga genrer av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 1019 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2008-03-27 15:04Bookmark and Share


    ej medlem längre
Du sätter ord på mina egna tankar här. Jag kommer att tänka på den psykiska försvarsmekanismen "Reaktionsbildning" dvs att det man själv har problem med, utan att vara medveten om det, är det man bekämpar på ett överdrivet och känslosamt sätt.
Jag har läst det mesta i ämnet evolution, kosmologi och Big bang... mm. ... och ingen vet hur och varför universum uppstått, livet kommit till.. osv.
Jag tror att "sektmentaliteten" är ngt alla måste vara på sin vakt emot.. inom alla områden. Det stänger sinnet mot nya insikter.
2008-08-19

  Banehallow
En sak jag tänkt på dock är att det verkar vara två helt olika saker, vetenskap och vetenskapstro. Vetenskapen tror jag personligen bara finns, och kan appliceras på ett materiellt eller fysiskt plan. Vetenskap är för mig snarare ett sätt att tänka, en typ av analysmetod snarare än en tro eller en religion. Jag ser dock inte något hinder i att tro på de andra mycket abstrakta bitar av visdom jag ackumulerat under mitt liv och samtidigt "tro" på vetenskapen. Jag tror dock inte att ett vetenskapligt tänkande kan appliceras eller råder överallt utan att det finns en annan sida av vårt universum där vetenskapen som vi är bekanta med den gäller. Dock kan vissa aspekter av ett vetenskapligt tänkande gälla inom mycket, se bara på gammla former av magi och magifilosofi. Magi om något är väl vetenskapens motpol, ändå är "tänket" snarlikt på många punkter.
2008-06-24

  Ken Taurus
Kanske finns det mot förmodan bevis för ett liv efter döden? Kolla in www.victorzammit.com !

2008-04-04

  Jack E. Gladh VIP
Vetenskapen måste vara en tillgång för andlig utveckling
och handskas med stor ödmjukhet. Varken religion eller vetenskap får bromsa friheten i livsåskådningsfrågor.
Vetenskapstron kan utveckla extrema former som du så bra beskriver här.
2008-03-27

  Gunwale VIP
Viktig text!
2008-03-27

  Lyckohäxan Enediel VIP
En text full av klokheter som jag gladeligen kan ta till mig!
2008-03-27

  Fredrik Stillesjö
Hej Susanne!

Mycket bra inlägg, skriver helt under på din analys. Bra att någon skriver den. För jag tror inte humanisterna (de vetenskapstroende, min tolkning) riktigt inser detta, att även de är människor och med alla dess svagheter... Hälsar Fredrik
2008-03-27
  > Nästa text
< Föregående

Susanne Ljung Adriansson
Susanne Ljung Adriansson VIP