Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Åskledare (sonett)

 

Då uppvärmd, fuktig luft vill stiga uppåt

en kvalmigt kvav och solig sommardag

föds åskans moln i kluvna strömmars lag

där blixtar banar väg för molns förlåt

 

Då frigörs blixtens pompa med full ståt;

så omsätts varje år så många Joule

att Tor kan smida hammar'n som ifjol

när dånet dränker änglars stilla gråt

 

Med blixtens fart slår åskan ut sin gnista

och luften värms i hela dess kanal

vars ljusskens glans gör penseln till geni

 

Strax laddar blixtlås ur vad vi bevista

när åskmoln målas nakna i kroki 

av ljungeld som gör närvaron total

 

© Birgitta Wäppling, 25 mars 2008

 




Bunden vers (Sonett) av © Birgitta Wäppling VIP
Läst 1073 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2008-04-14 07:15



Bookmark and Share


    Diktarminna
STORT GRATTIS till mest bokmärkta...!

Det är du och denna sonett mer än väl värda!
2008-04-20

  aol
mäktigt vacker sonett gillas verkligen
2008-04-18

    Bodil Sandberg
Sanslöst bra sonettat..du är så duktig så det är inte sant!!!!!applåder och bokmärkt!!!!!
2008-04-18

  Michaela Dutius
av ljungeld som gör närvaron total-vilket mäktigt avslut på en mäktig text
2008-04-14

    Maria Malm
Ett väderfenomen som till konstnärer ger inspiration. Välskrivet.
2008-04-14

  Betlehemsstjärnan VIP
Oj...vilken otrolig begåvning du har. Beskriva med underbart vackra ord detta himlafenomen. Jag är så imponerad att jag tappar andan. Vackert!!/B
2008-04-14

    Diktarminna
Den vackraste vackra beskrivning av detta vårt storslagna väderfenomen...åskan. Att du dessutom gör det i sonettform, med makalöst fint flyt i rim och rytm, och med fysikaliska beskrivningar insprängda mellan raderna... Det är snyggt, mycket snyggt.

Tycker om benämningen av åskledare som blixtlås.

Stående ovationer och vilda applåder!
2008-04-14
  > Nästa text
< Föregående

© Birgitta Wäppling VIP