Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ibland vill jag bara skriva! Det här är något som rann genom huvudet då jag satt ute med cigarren och lät hunden pinka ifrån sig för natten!


Fler vårbetraktelser



Det är Valborgsmässoafton. Kungens födelsedag och jag har inte flaggat!
OK, jag tycker bra om kungahuset men är ändå inte särskilt rojalistisk av mig, nästan mer åt ”avskaffa kungahushållet till” men ändå inte. På något sätt tycker jag att Kungen, Silvia och sessorna ger glans åt Sverige, en glans som politikerna inte förmår att ge. En bild av svenskheten som borde prägla fler!
Ikväll satt jag på altanen med min cigarr och konstaterade att björktrastarna, som jag redan hade hört för några dagar sedan, var i full gång med bobyggandet och revirhävdandet.
Björktrasten, den har flera namn, är en fågel som bygger bon i kolonier, ofta i lågt liggande trädklykor, den kläcker ungar tidigt i maj och för ett sjuhelsikes liv, understött av hela kolonin, då någon kommer i närheten av boet.
Det dröjer inte länge förrän ungarna börjar klättra ur boet, ännu mer eller mindre oflygga. Det ligger ungar och gömmer sig i snart sagt varje tuva med en mamma som även då för ett jäkla liv då någon kommer i närheten.
Vi hundägare som rastar våra kamrater i skogen är straffskyldiga om hunden skulle göra något tokigt. Det är förbjudet att jaga! Det är väl OK, men det är inte alltid så lätt att hinna uppfatta det hunden hinner uppfatta!
Preskriberat som det är nu hade jag förr en hund med en mycket god näsa. (Inget ont om min nuvarande eller andra jag har haft. Jag har aldrig (!) haft en dålig hund!) Jag hade mycket god kontroll och apell på honom, han visste att han inte fick göra något tokigt. Den aktuella kvällen gick han i koppel och ändå gick det på tok. Plötsligt dök han med huvudet före ner i ett buskage och kom ut med fjädrar sprutande kring huvudet! Jag hann aldrig uppfatta vad som skulle hända men han tog ett byte han var stolt över! Han var f-n inte ens en hund som skulle jaga fåglar! Jag var inte särskilt glad men kunde ju inte straffa honom heller, han var en jakthund.
Björktrasten är vad jag kan förstå en fågel som förr jagades för köttets skull. Någon har sagt att man i en del landsändar gör det än idag.
Kanske är det så. Jag har aldrig skjutit eller smakat på den fågeln. Jagat har jag gjort! En gång då jag var sådär 7-8 år gammal och hade ett luftgevär med en kraft som inte kunde spräcka en luftballong! Jakten var spännande men bytet var obefintligt!
Idag bor jag i ett område där jag önskar att det vore lagligt att ta fram hagelbössan då trastarna bombar mig med skit när jag kommer för nära boet. Ändå tycker jag att det är ganska kul och vårlikt att höra bråket från kolonien!




Övriga genrer av johan jägare
Läst 353 gånger
Publicerad 2008-04-30 23:58



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

johan jägare
johan jägare