Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Denna mylla med fiende vi fylla..


Suobbatkerta

Ett år hade vi stora problem med ett par ryska soldater som deserterat från tsarens armé. Dom blev ett hot mot renskötarna som följde leden från torkstället mot Julevädno.

Den platsen kallar vi numera ryssgraven.

Sov inte där i onödan för .... ja ni vet ju redan.

Även tuffa jägare av pälsmannen har kommit springande från denna plats, med paniken lysnade i blicken.

Det har hänt att byamän varit så nyfikna på vad noaidi lagt i denna grav, vad som kan hålla en sådan nivå på aktivitet 200 år senare. Men som dom satt spaden i backen har de hastigt insjuknat och fått bäras hem.

Jag har ju en egen teori om varför noaidi tog till så stark medicin. Samma stig leder till den religiösa samlingsplatsen Suobbatkerta.




Prosa (Novell) av Tjärkat
Läst 276 gånger
Publicerad 2008-11-13 11:44



Bookmark and Share


  Peter Matsa
Finns nog en och annan karjelah som vilar här och där :)

eller vilar och vilar...
2008-11-13
  > Nästa text
< Föregående

Tjärkat
Tjärkat