Decima - ett experiment i rim och reson

med inspiration från en hemlös kvinna jag råkade möta, på väg till ett kalas

Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Decima - ett experiment i rim och reson

med inspiration från en hemlös kvinna jag råkade möta, på väg till ett kalas


Julnattskyla (espinela)

 

Denna rimfrostklädda natt

ljuder toner över jorden,

julen är nu kommen vorden

barnen leker vilt tafatt.

Vinterprakten lyser glatt;

ute letas efter värma,

ty den julen söker fjärma

tvingas lita till sin glöd.

Bore visslar till sin död

strävar efter liv att närma.

 

© Birgitta Wäppling, 25 december 2008

 

Några har frågat vad decima är. Alf Henriksson har beskrivit decima så här:

Decima eller espinela är en tioradig sydeuropeisk strof med fyra takter och åtta stavelser i versraden och rimställningen a B B a a C C d d C.

 

 




Bunden vers (Annat versmått) av © Birgitta Wäppling VIP
Läst 1821 gånger och applåderad av 19 personer
Publicerad 2008-12-25 12:17



Bookmark and Share


    LisaL
Jättefint skaldat.
Tack för läsupplevelsen!

(Ännu en bunden versform som var ny för mig...!)
2008-12-31

    -Lennart Nilsson-
Oerhört fint rimmat och rytmen är på sann decima-form.
Roligt att se en så välskriven dikt, och dessutom på bunden form.
Bugar och bokmärker.
2008-12-26

  halmstrå
Funderar också över espinela - spanska för mineral - men är det också en diktform?
2008-12-25

  halmstrå
Kung Bore som söker efter liv att värma sig vid
det är så träffande så det är som om du själv tillbringat några nätter i stadsköld. Man känner sig jagad, sökt, tvingad in i mörka vrår undan den obarmhärtiga kölden som ändå alltid hittar in innanför aldrig så undanskymda prång.
2008-12-25

  Erik L
Väl skaldat och mycket väl rimmat! Applåd utdelas till denna.
2008-12-25

    CamillaN
Helt underbart rimmat. Vackert som en julsaga i bästa Dickens-stil, fast på klassiskt rimmat vis förstås.
(Har precis slagit upp vad espinela eller decima står för. En bunden form som gör sig väl här, må jag säga.)

Tack för läsupplevelsen!!

Bokmärker denna och kommer tillbaka.
2008-12-25

    BabsanS
Härligt rim-flätverk på espinela-form.

*Bokmärker och applåderar!!*
2008-12-25

  Vilsen Annette-hittar vägen
Vackra ljuvliga ord som sprider sig i mig...
2008-12-25
  > Nästa text
< Föregående

© Birgitta Wäppling VIP