Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hon vars hand som lyfter oss ut


vågar vi stiga över tröskeln
in till hennes domän
fast vi inget mera vet
om vem hon
riktigt är

kanske är det så
nog till sist
att hon just då
berättar allt

då vi vågar stiga över tröskeln
in till hennes domän
utan fruktan
eller tvivel
på vem
hon är

hon vars mjuka hand
alltid lyfter oss
ut
just där
just då


fri
till sist

 




Fri vers av Micael Axelsson
Läst 510 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2009-02-11 22:15



Bookmark and Share


  H. Karla
Denna finstämda dikt kan tolkas på mångahanda sätt. Jag väljer att tolka henne som döden. Jag vet inte om det beror på vetskapen om att det är ett återkommande tema för dig eller om det helt enkelt är det första stycket som talar sitt tydliga språk. "Vågar vi?" fast vi inte vet vem hon är. En fråga och ett påstående som genomsyrar vår syn på döden. Vi vet inte om vi ska vara rädda. Vi vet inte vem hon är.

Andra stycket antyder att när vi dör (om det ligger någon sanning i min tolkning) kommer allt att uppenbaras för oss. Inga mysterier blir kvar. Och lättast blir det att spräcka dimman om vi går utan rädsla.

Hon lyfter oss ut ur livet precis när hon vill och på samma gång precis när det är meningen, när det är dags för oss att lyftas ut. Och när vi lyfts ut -är det den ultimata friheten.

Jag tycker mycket om bilden av döden som en ljus kvinna. Det går emot den traditionella uppfattningen om den mörka mannen med lien. Om det nu är döden du syftar på. Det kan lika gärna (som föregående kommentatorer har påpekat) handla om kärleken:)
2009-02-16

  ensmåstad
jag vet inte vem "hon" är för dig, för mig blir hon kärlekens "rum". Du beskriver först den svåra övergången när man står som fast mellan att veta och inte, men när kärleken står klar och man gått över tröskeln så känner man sig fri, lättad. När man vet!
2009-02-12

  Mangal VIP
En lågmäld, finstämd och tillitsfull text. Undrar vem "hon" är? Kärleken, lyckan, moder jord, gudomligheten, livet... ??? Tolkar för egen del in det förstnämnda - men allt kanske är samma ska. Gillar din vackra text! Och titeln är skön. Den har en egen liten rytm.
2009-02-12
  > Nästa text
< Föregående

Micael Axelsson
Micael Axelsson